Видове бронирани коли

Степента на защита и външния вид на бронираните коли зависят от целите и условията за предвижване и работа. Може да има частична защита /да речем само на купето/, но най-надеждните бронирани коли са с пълна защита – освен на пътниците, също и на двигателя, резервоара, гумите и т.н, дори на бордовия компютър.

Луксозна кола BMW 760Li | Brone.bg

Има автомобили, които са версии на военни производства с премахване на някои от агресивните защити /например картечницата на покрива/. Но въпреки това откровено приличат на военни автомобили, от които могат да вземат и камуфлажа. Те са с изключително голяма проходимост – изкачват стръмни наклони, газят в дълбока вода и т.н. – което не е нужно в градски условия. Използват се за работа при тежки терени.

Други са с „по-граждански“ вид, но с подчертаване, че става дума за брониран автомобил – например за превоз на пари и документи. При тях още външният вид трябва да внушава респект на евентуалните нападатели. Трети са с много висока степен на защита, но в същото време тя е дискретна и по външен вид колата по нищо не се различава от масовото производство. Тук целта е евентуалните нападатели да подценят защитеността на автомобила. Самата защита може да е фабрична – бронировката да се направи при монтажа на колата, а може да се извърши и след това от специализирани фирми, които правят демонтаж, укрепване на определени части по желание на клиента и отново монтаж.

Малко заводи произвеждат фабрично бронирани коли -BMW, Audi и др. Самата защита е различни степени според това кои части на стрелба от какви оръжия издържат, обезопасена ли е колата срещу  взривове, химическа атака и др. На практика са съобразени всякакви нападения и съответните защити – от куршуми с различен калибър от автоматични оръжия, ръчни гранати, снаряди от гранатомети, до бомба под колата, коли-бомби при преминаване в съседство и т.н.

Според европейските  стандарти EN 1063/ EN 1522/23, балистичната защита е 7 степени, като започва от В1 и стига до В7. Но тъй като защитите постоянно се усъвършенстват, през 2006-а е разработена VPAM – класификация от 14 степени. Съпоставени:

  • VPAM 1 съответства на В1
  • VPAM 3 – на В2
  • VPAM 4 – на В3 и В4
  • VPAM 7 покрива В5 и В6
  • VPAM 9 е В7

Кои са лидерите на бронираните коли

Бронирани автомобили се произвеждат в различни държави, особено за военни и полицейски цели, които имат и известна част граждански модификации. Някои обаче се отличават с дълги традиции в разработката на бронирани коли за цивилния живот – САЩ, Германия, Англия. Когато се говори за най-надеждните бронирани коли, не може да не се посочи луксозната  Audi A8 L Security. Това е  отлично защитена и оборудвана кола, но бронировката й е изключително дискретна и не личи от външния вид.

Коли под наем|Audi А8 Quattro лимузина Brone.bg

Защитите да от стомана, керамика и алуминиеви сплави, инсталирането на частите в завода отнема над 400 часа. Купето е изключително здраво, стъклата са от поликарбонат и са от няколко слоя. Колата, официално представена през 2015 година, е с втората най-висока степен на балистична защита при гражданските автомобили – VR 9.

Автомобилът издържа на куршуми от картечница M60 и пушки M14, на практика е от най-защитените от автоматична стрелба. Освен това е устойчив на взривове. Сред „екстрите“ са детектор за дим, сирена, светодиодни сигнали, цифрова радиомрежа.

BMW 700 Li Sedan e друга емблема на бронираните луксозни автомобили. Той е брониран отвсякъде, защитени са пътниците на задната седалка, шофьора, мястото до него. Бронирани са предните калници, резервоарът, радиаторът, акумулаторът, дори и изпускателната тръба, защитени са и колелата, за да не бъдат увредени. Двигателят е 400 к.с., задвижването е от четирите колела, което прави колата мощна и маневрена въпреки допълнителните стотици килограми на защитните материали.

Сред лидерите на бронираните автомобили е и Mercedes-Benz S-Guard. Той също издържа на стрелба от M60 картечници, които са военно въоръжение и често се монтират на бронетранспортьори, танкове, хеликоптери. Автомобилите от серията имат своя вентилационна система и при газова атака външните вентили се затварят, в купето се осигурява чист въздух, а плътните стъклопакети предпазват от навлизане на газ. Мерцедес-Майбах S600 Guard е първата бронирана кола в света, постигнал VR 10 ниво на защита.

Луксът в бронираните автомобили

Бронировката на колите в никакъв случай не е за сметка на комфорта в тях, напротив. Тези автомобили са като подвижни луксозни кабинети, но могат да се използват и като ВИП стаи за почивка, защото това е лично пространство.

ВИП салон на брониран автомобил

Това е разбираемо, тъй като ги ползват държавни глави, висши политици, крупни бизнесмени, мега звезди от киното и развлекателния бизнес, които не правят компромиси с удобството. В тяхна услуга са най-модерните материали и технологии, използвани в просторните купета.

Целта е всичко, на което ВИП клиентите са свикнали във всекидневието като удобства, улеснения, контакти, естетически вкусове, потребности, развлечения, работа и т.н., да се „пренесе“ и предложи като обстановка в колата. При това външните дразнители, които могат да пречат на атмосферата, да се сведат до минимум.

Част от всичко това е да речем мекото возене в луксозните бронирани коли. Дори и при висока скорост по неравности, е комфортно и на задните седалки, и на предните.  Удобни меки седалки от кожа, които могат и да масажират, фино дърво в интериора, електрически регулируеми поставки за краката на пътниците от задните седалки, аудиосистеми, интелитгентен контрол на климатика, бар, прегради, специална система за комуникация с мултимедия, големи LED екрани, вградени компютри – това са част от екстрите в бронираните коли. Когато има платежоспособни клиенти, се стига и до суперлукс.

За руския брониран джип Kombat T98, който струва 1,5 милиона долара, има купувачи и от Русия, и от Европа. Предлагат се два варианта – седан с 5 места и „вагон“ с 9 или 12 места. Има сателитна навигация, плоскоекранен телевизор, DVD, интериорът му е от китова кожа, позлата, диаманти.

Електрониката и ходовата част са осигурени от General Motors, има брониран 8,1 литров V8 двигател с 340 конски сили, което го прави една от най-бързите бронирани офроуд коли. В същото време защитата му е от най-висока гражданска степен, за нея е използвана керамика между слоеве от специализирана стомана. Което всъщност го нарежда сред лидерите на бронираните луксозни автомобили.