Питали ли сте се някога в какви бронирани коли се возят влиятелните политически фигури и светските личности? Кои марки и модели избират и защо? Дали държат автомобилите да са не само бронирани, но и луксозни?

Бронираната кола на президента

Ако сте любопитни поне малко, тогава останете с нас, тъй като сме ви подготвили списък на топ 10 на най-луксозните бронирани коли в света.

10. Lexus LS 460 L

Lexus LS 460 L е съвършената комбинация между дизайн, лукс и супер защита. Проектиран и изработен от INKAS, това е любимият автомобил на хората, които търсят сигурност, бързина и комфорт от бронираното си возило.

Въпреки, че е брониран, Lexus LS 460 L е създаден така, че да може да избягва проблеми, а не толкова да понася големи щети. По автомобила има бронирани елементи, които предпазват пътниците в колата срещу фронтални атаки от куршуми или гранати, но основната му цел е да може да развие висока скорост за кратко време, за да могат пътниците да избягнат опасността. Затова и INKAS са поработили върху бързината му

Lexus LS 460 L разполага с двигател с осемстепенна автоматична скоростна кутия, който може да развие скорост от 389 конски сили. Интериорът на бронирания Lexus LS 460 L е съобразен с изискванията на потребителите и осигурява лукс и комфорт по време на пътуване.

Вътрешността на автомобила е изцяло от естествена кожа и дърво, на пътниците е осигурен мини бар, сателитна връзка, офис оборудване и още куп допълнителни екстри, от които се нуждаят влиятелните и богатите.

9. BMW 750 Li Sedan

International Armoring Corporation превръща едно стандартно BMW в една от най-луксозните бронирани коли. BMW 750 Li Sedan е снабден с мощен двигател с мощност V 8 с 400 конски сили, който осигурява бързина, която е много необходима в случай, в който трябва бързо да се избегне атака.

За разлика от повечето седани, при които е бронирана само задната седалка, при BMW 750 Li Sedan е брониран целият автомобил, включително ауспуха, радиатора, калниците и резервоара за гориво. По този начин освен лукс, седана осигурява цялостна защита и на пътниците, и на шофьора.

8. Cadillac Escalade ESV

Всеки, който държи на лукса в автомобила точно толкова, колкото и на защитата, която му осигурява се насочва към Cadillac Escalade ESV.

Брониран Кадилак джип ЕСВ

Опитваме се да не бъдем пристрастни, но от Becker Automotive Design така са реконструирали Cadillac Escalade ESV, че возилото очарова с изключително стилен вътрешен интериор, който се отличава с кожена тапицерия, дървена облицовка, модерно офис оборудване, големи плоски екрани, интернет и още куп други екстри. Защитата му е също толкова впечатляваща и включва допълнително шаси, балистична защита на екстериора от стомана, стъкла с дебелина от 40 мм., които могат да устоят под дъжд от куршуми.

7. Mercedes – Benz S – Guard

Mercedes – Benz S – Guard са сред най-продаваните луксозни бронирани автомобили и има защо. Отвън, Mercedes Guard е запазил напълно дизайна си и по нищо не се отличава от останалите Мерцедеси, но вътре интериорът е повече от луксозен, а защитата му е без никакви забележки.

Бронираната кола има вграден S – Guard, който е в състояние да спре непрекъснат огън от картечница М60 и да осигури кислород на пътниците, ако колата бъде подложена на газова атака.

6. Рицар XV

Тук вече не можем да кажем, че не си личи, че автомобилът е брониран, защото няма да е истина. Този автомобил е изключително рядка находка, тъй като от него са произведени само около 100 – ина бройки.

Производител на Рицар XV е един от водещите производители на бронирани автомобили Conquest Vehicles, който се е постарал да осигури пълна защита на пътниците. Всеки един брониран Рицар XV е снабден с V 10 двигател, разполага с прозрачна или непрозрачна броня с висока якост, специална композиция от кевлар и фибростъкло за слабите области на автомобила, а колелата са подсилени алуминиеви джанти, които не им позволяват да се повредят.

Интериорът на Рицар XV прилича повече на луксозна хотелска стая на колела. Луксозният брониран автомобил разполага със сателитна телевизия, бар, хладилник, отопляеми седалки, черна кутия и медиен център за забавление.

5. Audi A8 Security

Човек, който не знае, че автомобилът е брониран е много трудно да разбере, че е, тъй като Audi A8 Security е така проектиран, че да не се отличава от едно стандартно, луксозно Ауди. Приликата обаче е само външна, тъй като Audi A8 Security притежава сертификат от немския балистичен тестов център, който доказва, че автомобилът е с ниво на защита VR7. Това означава, че корпусът му може да издържи на почти всичко, което е изстреляно към него.

Audi A8 Security е брониран със специални алуминиеви сплави, а стъклата са изработени от поликарбонатни слоеве, които не позволяват разрушаването на стъклото при евентуална експлозия. Освен това Audi A8 Security е снабдено с димни детектори, светодиодна сигнализация, цифрова радио сигнализация, сирена и други. За това, че е луксозно обзаведен не е нужно да споменаваме, но все пак… Всеки, който се вози в това невероятно бижу може да се наслади на меките кожени седалки, на сателитната телевизия, което може да гледа, докато си пийва питието, което си е налял от минибара в колата.

4. Mercedes – Benz G63 AMG

Mercedes – Benz G63 AMG е една от най-луксозните бронирани коли произвеждани някога от INKAS. Автомобилът се предлага с многобройни подобрения както на екстериора, така и на интериора. Черната скъпа кожа, която покрива седалките, елементите от естествено дърво, персонализираната светлина, камерите за наблюдение вградени в купето осигуряват максимална сигурност и комфорт на пътниците.

Относно защитата, G63 AMG разполага с балистична защита, задна преграда, защита на резервоара, допълнителна защита на отделението за пътниците, което е проектирано така, че да осигури пълна защита от куршуми, експлозии и шрапнели.

3. Huron APC

Макар, че Huron APC не може да се нарече луксозна бронирана машина, ние все пак го слагаме в класацията, тъй като това е наистина страхотен звяр, който е способен да изплаши и най-ожесточения нападател. То

Брониран руски джип Т98

ва масивно бронирано превозно средство може да издържи на атаки с тежки боеприпаси, включително M80 Ball и боеприпаси 7,62 х 51 SC.

Подът му е конструиран и подсилен така, че да може да издържи на граната или други експлозии. На покрива му е разположена картечница, която може да отблъсне атака на цял взвод нападатели. Huron APC не е предназначен за осигуряване на персонална защита, а за военна защита.

2. „Звярът” – Cadillac One

„Звярът” е най-емблематичният брониран автомобил, тъй като в него се вози американския президент. Бронираната луксозна лимузина има брониран резервоар за гориво, пожарогасителна система, допълнителна кислородна система, както и допълнителни оръжия в багажника.

Направена от стомана, алуминий, тит

ан и керамика, бронята е толкова тежка, че вратите трудно се отварят отвън. „Звярът” е обзаведен не само супер луксозно, но и разполага със собствена кодирана система, в случай, че Президентът се нуждае от помощ.

1.Dartz Kombat T98

Произведен в Русия, Dartz Kombat T98 е способен да отблъсне всяка атака. Първоначално е произвеждан за руската армия, но много скоро SUV – а започва да се използва от руските богаташи и олигарси за персонална защита. Бронираното луксозно возило може да устои на всякакви атаки, сред които и обстрел с висококалибрени пушки и RPG.

Kombat T98 към момента води в световните класации за най-луксозен брониран автомобил в света. Бронираният SUV предлага невероятна защита и невиждан лукс на хората, които могат да си позволят да го притежават (цената на Kombat T98 започва от 1,500 000 долара). Този брониран автомобил, производител на който е руската компания Dartz е супер луксозен. Целият му интериор е тапициран с кожа от кит, има позлатени габарити с диаманти, а по прозорците има златно покритие.