Какво представляват бронираните коли ?

Въпреки че преди години бронираните коли се считаха за лукс, който могат да си позволят само богатите и известните, сега те са по-достъпни от всякога. Бронираните коли са един отличен начин да покажем вкус и изисканост на важно събитие и в същото време да си осигурим сигурността и спокойствието, от които се нуждаем и да си гарантираме безпроблемно протичане на нашето събитие.

Технология на брониран автомобил | Brone.bg

Предлага се богато разнообразие от марки и дизайни бронирани автомобили за всеки вкус, които са направени от подсилени материали издържащи на различни видове въоръжена атака, както и имат специални защитни и най-съвременни комуникационни системи.

Вече все повече хора могат да се докоснат близо до лукса и сигурността, които бронираните автомобили осигуряват. Защото всеки заслужава да се чувства защитен, особено по време на важни моменти от неговия живот.

Бронираният автомобил ни дава чувство за лукс, но и пълна сигурност от въоръжена атака, която може да застраши живота ни, както и състоянието на товара, който превозваме с автомобила.

Бронираните коли могат  да се ползват за различни видове събития и цели:  семейни празници като сватби, абитуриентски балове, специални церемонии, фирмени събития, бизнес пътувания с партньори, пренасяне на важни секретни пратки и ценни вещи. Могат да се бронират различни видове превозни средства: лимозини, спортни и елегантни седани, ретро автомобили, джипове, хеликоптери, яхти и моторни лодки.

Защо все повече известни хора (а и обикновени хора) предпочитат защитата на бронираните коли?

Поради повишените рискове от атентати на терористични групировки и различни престъпни организации в съвременния ни свят, все повече богати хора с власт како например политици, монарси, бизнесмени, шоумени, известни личности от музикалния бизнес, артисти и други прибягват към помощта на бронираните коли.

Коли под наем|Снимка на Mercedes S600L AMG (W221) Brone.bg

Целта на бронираните автомобили е да имат висока устойчивост на изстрели от снайперни пушки, автомати от типа “Калашников“, гранати, шрапнели, специални взривни устройства, снаряди, които са били изстреляни от различни видове ъгъл, както и мощни химически атаки.

Те също трябва да могат да защитават от атака с военно оръжие с калени куршуми, високоскоростни взривни ракети, мини и други видове оръжия.

За съжаление е малко вероятно подобни атаки по света скоро да спрат и поради тази причина не спират да се търсят все по-революционни решения за балистични технологии в защитата на колите. Настоящата ситуация налага промяна в международните стандарти за сигурност за бронираните коли, който въвеждат по строги правила и по-екстремна среда по време на тестовете на автомобилите с броня.

Защитните системи непрекъснато се подобряват, измислят се все по-нови защитни куршумоустойчиви системи на стъклата, които могат да са прозрачни или непрозрачни, по-голяма подсилване на гумите и вътрешните части като двигател и резервоар, както и по-добро херметическо затваряне на пътническото купе.

Един брониран автомобил например може да продължи да се движи известно време от мястото на атаката дори с четири спукани гуми. Също така автомобилът има два резервоара. Когато единия основен се повреди, има втори резервен, който има специална защитна пяна, която предотвратява запалването

Бронираните автомобили са оборудвани също с противопожарни системи. Към един брониран автомобил се добавят също и допълнителни конструктивни подсилени части в определени зони на автомобила, например където седят ключовите пътници и шофьора или пък зоната, където се намира ценния товар.

Компаниите, които произвеждат подобни автомобили разработват все по-нови технологии и конструкторски разработки за повишаване на издръжливостта на частите на бронята за коли. Най-високата степен за защита при бронираните автомобили е VR10.

Бронираните автомобили преминават през специални нови тестове, след което получават специален сертификат за преминато ниво на защита от взривове.

Повечето бронирани коли по света имат ниво на защита VR9, което се въвежда от институтите за балистика. Един от най-престижните институти за балистика например е този в град Улм.  Удостоверенията на този институт и неговите тестове са признати на международно ниво.

Бронираните автомобили са с подсилена конструкция и с допълнително укрепление върху корпуса и стъклата, които са по-дебели от тези на обикновените небронирани коли (могат да достигнат дебелина 13 см.) и върху тях са нанесени защитни слоеве от специфични вещества.

Стъклата на високия клас бронирани автомобили, които са предназначени за наистина смъртоносни атаки, могат да задържат куршумите на 100% без те да пропукат стъклото. При тяхната изработка се използват висококачествени материали като закалена стомана с повишена издръжливост на износване, ковано желязо, легиран алуминий, кевларени панели с увеличена сила и гъвкавост,  органични полимери, пластични елементи, сплави от титан, който е два-пъти по-плътен от алуминия, обогатен уран, дори керамика, чиято топлоустойчивост се използва за намаляване на температурата и защита от прегряване. В повечето случаи част от брониращите елементи на колата се поставят ръчно.

Как ни осигуряват сигурност и удобство?

Бронираните автомобили, при които елегантността може да се подмине, като например джипове и автомобили за превоз на специални пратки, са обикновенно с по-забележима броня и по-голямо тегло, което забавя скоростта на автомобила и го прави по-труден за управление и маневриране.

Коли под наем|Audi А8 Quattro снимка отпред Brone.bg

Те обикновено достигат скорост от 180км. За разлика от тях, стандартните луксозни автомобили с броня, направени за светски личности, производителите се стараят да постигнат един баланс между защита и елегантен стил. Резултатът е кола лесна за управление с доколкото е възможно по-олекотено тегло, която развива висока скорост (от 100 км за 4-6 сек. до 250 км.) и може да поеме мощни атаки.

Обикновено бронираните коли са два пъти по-тежки от обикновените небронирани. При производството на бронирани коли теглото и нуждата от по-голяма износоустойчивост се взема под внимание при монтирането на всички части като окачване, спирачни системи, конструкция на двигателя, както и подсилено шаси, чиято важна роля е да носи увеличеното тегло на автомобила.

Въпреки факта, че бронираните коли са оборудвани с маса защитни системи и подсилени конструкции,  в техния интериор не липсват лукс и удобство. Почти не можем да разберем, че дадената луксозна кола е бронирана на пръв поглед.

Към бронята на автомобила могат да се добавят допълнителни защитни елементи, които са напълно незабележими с просто око отвън. Освен за естетическа цел, тази техника се прилага и с цел да се объркат въпросните организатори на атаката и да не могат да предположат точно с какво ниво на защита е тяхната мишена.

Точно в това се състои и майсторството при изработката на броня – тя трябва да бъде незабележима, без да се отнема от блясъка, удобството и чувството за уют. Интериорът на бронираните автомобили е изцяло изработен от естествени дървени и кожени материали, като повечето от интериорните елементи и технологически детайли са поръчкова изработка. Въпреки подсилената си конструкция бронираният автомобил вози доста гладко и може да развие от 180-250 км в час.

Бронираните коли предлагат същия набор от екстри и луксозни удобства, както и подобните им небронирани копия. В бронираните коли има екстри като бар за напитки, климатична инсталация, озониране на въздуха, телефон,  интерком, черна кутия и различни комуникационни системи с цел обмен на секретна информация .

По желание на клиента, към бронираната кола могат да се добавят желани екстри. Бронираният автомобил сам по себе си е като малък дом. Неговото предназначение е като здрава крепост да пази максимално добре своя притежател, докато в същото време му осигурява удобство и комфорт през цялото пътуване.

Тъй като нападателите над известни личности стават все по-изобретателни със своите атаки и оръжия, производителите на бронирани коли инвестират време и финанси в разработването на все по надеждни и издръжливи на атака брони.

Тяхната цел е да се създаде една броня, която да е с олекотено тегло, но в същото време да осигурява необходимата защита. Целта е да се изчисти дизайна без да се прави компромис с нейната способност да поема атаки и да пази невредими пътниците вътре в нея.

 

BR-article-end-image