Бронираните коли – все по-актуални

Бронирани коли части | Brone

Напоследък надигането на терористична вълна, организираната престъпност и новите оръжия и боеприпаси, правят бронираните автомобили все по-актуални. Производителите усъвършенстват досегашните модели, разработват нови методи и разширяват производствената гама, защото за много хора бронираната кола е жизненоважна.

Такива коли ползват държавни ръководители; висши политици, полицаи, магистрати; крупни бизнесмени, филмови и шоу звезди, банките за превоз на пари и ценности. На ред с това обаче ги ползват и много хора, които са свързани с осигуряване на безопасност на промишлени и търговски дейности.

При това разнообразие е нормално да се запитаме: Как се прави брониран автомобил?Отговорът е, че зависи от целите, за които ще се ползва автомобилът и каква степен на защита се изисква. За сигурността на дадената личност е препоръчително по външния си вид бронираната луксозна лимузина да не се отличава от основната версия. Това прикриване обаче не важи, да речем за банковите автомобили за превоз на пари – с външния си вид те даже афишират бронираността.

Как се произвеждаброниран автомобилзависи и от това дали защитата ще е фабрично направена, или след това. При фабричното брониране на колата носещите елементи са съобразени с монтирането на точната поръчка за брониране, което се прави цялостно и комплексно. Инсталирани са и многобройни специално направени елементи, които са различни от тези в производствения автомобил – по окачването, по спирачната система и т.н. Такава бронировка се прави само от големи, световно наложили се компании с дългогодишно производство.

При фабричната защита също така се правят и много повече тестове. Ако бронирането се извършва след като колата е излязла от завода е излязъл като базов трябва да се избират доказали се фирми, защото работата е сложна. Бронировката и тялото на автомобила, както и техническите му параметри, трябва „да си паснат“. Това налага модификации по колата без външно да си личат промени. Обикновено теглото на крайния продукт е по-голямо, отколкото ако колата е била бронирана в завода.

Видове защита на бронираните коли

Материални за бронирани коли | Brone

Защитите на бронираните коли са три вида: външна, вътрешна /скрита/ и смесена. Независимо какъв вид ще се избере, специалистите препоръчват цялостна защита – отпред, отзад, отгоре, отдолу /срещу взривове/, странично. Важна е също защитата не само на местата на шофьора и пътниците, но и резервоара и акумулатора.

Частично брониране – само на определени места, не се препоръчва, защото евентуално нападение или обстрел може да дойде от всяка посока, като се залага на неочакваността. В този смисъл и местата много често са неочаквани – на магистрала, на кръстовища, спирки, мостове и т.н.

Скъпи бронирани коли | Brone

При външното брониране  върху базовия автомобил се окачват защитни панели или те са част от дизайна. Вариантът е прост за направа, не изисква сложни технически решения, поради което е сравнително евтин. Този вид защита се предлага основно при колекторни автомобили. Видимото и внушително външно брониранеима и париращ ефект върху потенциалните нападатели. Вътрешната защита е поставяне на бронирани елементи в готовия автомобил, с което външния му вид не се променя видимо.

 

Затова защитата е скрита. Само специалисти могат да отличат тази кола от масовото производство на бронирани автомобили. Този вариант е най-сложен за изпълнение и съответно най-скъп. Смесената защита не прави големи промени в екстериора на автомобила, но и не се стреми да ги прикрива, особено що се отнася до укрепването на кабината.

Начините на защита се различават значително според технологиите и производствените разходи. Дори коли от един и същи модел, бронирани по различни технологии, се различават по технически данни, безопасност, поддръжка, дълготрайност, ергономичност, визуалната привлекателност.

Може да има и различия в допълнителното оборудване към инсталациите като част от защитата – скенери за взривове в автомобила, техника за засичане на скрито проследяване, както и откриване на снайперисти.

Разбира се, тъй като става дума за богати и влиятелни хора, допълнителното оборудване включва и много екстри за комфорт и дейности по бизнес: видео и аудио оборудване, компютри, защитени средства за комуникации, луксозни кожени седалки, кожена тапицерия, дървена ламперия и т.н.

Най-добрата бронирана кола | Brone

Какви защитни материали се използват в бронираните коли

Рисковете от нападение са различни. Може да е от улична банда, която атакува с камъни, бухалки, огнестрелни оръжия със сравнително неголяма мощност. Може да е от организираната престъпност, която обикновено действа с автоматични оръжия, но и с бомби.

Може и да е мощна терористична атака с бронебойни оръжия и мощни взривове. На този фон защитните материали за брониране на автомобила са в доста широки граници и зависят от желанието на клиента. Когато се говори за брониране, обикновено се има пред вид защита от сериозно нападение.

Непрозрачната броня е от легирана стомана, която може да е закалена от едната или от двете страни, в комбинация със сплави на различни цветни метали и керамика. Използват се и многослойни полимери – найлон, кевлар, фибростъкло, както и различни техни съчетания. Стъклото, което трябва да издържа на куршуми, е  многослойно от органични основи и силикати, за втвърдяването му могат да се използват различни начини и то да се подготви съответно за различни условия на работа.

Дебелината на дадения  материал показва степента на защита от конкретни оръжия. Това определя като цяло степента на бронираност на колата, доколко тя ще може да отблъсне атака с огнестрелни оръжия и взривове, какви видове, продължителност и т.н.