Поради повишения риск от въоръжени атаки през последните години на пазара на автомобили доста се популяризираха бронираните автомобили. Славата им се дължи на факта, че осигуряват едно насистина високо ниво на балистична защита. В същото време освен пряка балистична защита от автомобилите, оборудвани с броня, се изисква да предоставят удобство и лукс на своите притежатели при всякакви ситуации.

Автомобилите с броня дават чувство за сигурност и са истински символ на престиж и усет за стил. Ползите от бронираните автомобили са наистина големи и все повече известни хора, които разполагат с пари и власт, осъзнават важността да притежаваш подобно бронирано возило.

Бронираните автомобили – сигурност, спокойствие и защита

Бронираните автомобили освен че са проява на изискан вкус, стил и преуспялост, също така са един вид съхранение на личното пространство и застраховка живот. Те имат многобройни приложения в зависимост от дадения модел. Използват се изключително при важни събития като абитуриентски балове, рождени дни, сватби, превоз на ВИП персони, дипломатически  срещи и пътувания, прием на важни гости, паради, пренос на важни товари, ценни вещи и специални пратки и други цели.

Производство на бронирани автомобили в България

Хубавото при тях е, че те могат да бъдат направени така, че да изглеждат като обикновени автомобили. Често бронираните автомобили са почти неразличими от другите стандартни модели автомобили. Това се прави с цел да се заблудят нападателите за това в кой автомобил всъщност се намира тяхната мишена за атака. Също така, по този начин организаторите на нападението не могат да отгатнат на кое ниво на балистична защита отговаря точно автомобилът.

Истината е, че все повече известни личности от звездния бранш, както и политици, дипломати и посланици инвестират в подобен тип автомобили, тъй като те се доказаха като разумна инвестиция в личната ни безопасност. Въпреки факта, че бронираните автомобили са подобни на укрепени крепости на колела, с удобството на интериора им не е направен компромис.

Екстри на бронираните автомобили

Бронираните автомобилри предлагат куп екстри на своите притежатели, което прави престоя им автомобила едно приятно преживяване. Возенето с подобен тип автомобили е гладко и пътниците се чувстват сякаш са в малък уютен офис или дори в своя дом.

Бронирано Ауди в България

Интериорът им предлага необичаен за автомобил простор и се състои от тапицерия от естествена кожа по поръчкова изработка. Присъстват материали като поръчково дърво, месинг, хром.

Бронираните автомобили са оборудвани с всичко необходимо за удобното и безпроблемно пътуване на своите притежатели – телефон, високоскоростен интернет, климатична система, вентилация, съвременни видео и аудио системи, комуникационно оборудване за изпращане на секретна информация, интерком, персонално осветление, йонизация на въздуха,  интелигентна система за ароматизиране, системи за масажи, анатомични възглавници, хладилни барове за напитки, паник аларми, черна кутия.

Нива на защита при бронираните автомобили

Бронираните автомобили осигуряват изключителна  защита от различни по вид въоръжени атаки с малък и голям обсег. Имат различни степени на защита, които отговарят на зададени от балистичните институти международни и световни стандарти за преминати тестове за балистична защита.

Брониран Мерцедес в България

Най-високият подобен стандарт за балистична защита например е VR10. След като един автомобил мине през един такъв тест, той получава съответното ниво на балистична защита и се счита за годен да влезе в продажба.

Корпуса, окачването, стъклата, гумите, спирачните системи, конструкцията на двигателя – всички системи на автомобила са подсилени с издръжливи на атаки материали. Шасито е допълнително подсилено с цел да може да понесе по-голямата тежест на бронирания автомобил. Стъклата са снабдени със специални куршумоустойчиви системи, вратите са удебелени и се затварят херметически.

Висок клас защита от нападатели

Бронираните автомобили са произведени така, че по тях да няма слаби места и евентуални останали пролуки, който да поддадат в случай на атака и да допуснат наранавяне на пътниците. Те са оборудвани и с противопожарни системи. В състава им влизат материали с повишена издръжливост на износване като ковано желязо, легиран алуминий, закалена стомана, кевларени панели с по-висока гъвкавост и здравина, изработени от кевлар, пластични елементи, сплави от титан, органични полимери, обогатен уран, керамика и други.

Бронирани машини в България

Собствениците на автомобил с балистична защита са защитени от изстрели на мощни огнестрелни оръжия от едър калибър и други екстремни външни влияния. Тъй като въоръжените групировки стават все по-находчиви в своите атаки и непрекъснато подобряват оръжията си, това отправя предизвикателство към производителите на автомобилна броня.

Компаниите, производители на броня за автомобили непрекъснато разработват все по-иновационни технологии, които ги имплементират в бронята на своите автомобили. Те са предизвикани да изработват все по-олекотена броня, която в същото време да предпазва от широк спектър от въоръжени атаки от различни страни на автомобила.

Пътническата кабина има херметическа защита и има допълнителни защитни пластове между външната и вътрешната  рамка на купето.

Тоест, бронята трябва да е не само изключително здрава, но и да може да понася удари от всички възможни страни и разстояния. Изискването за олекотена броня идва от факта, че след като се постави броня на автомобила той става сравнително по-тежък от обикновено (2 пъти по-тежък от стандартен автомобил).

Тази позабавена скорост на съответния брониран автомобил ще представлява проблем в случай на въоръжена атака и евентуална гонка, когато автомобила трябва да развие максимално висока скорост. Желателно е за кола с броня да може да развива 100км. за 4 сек. Стандартната скорост, която един построен по нови технологии брониран автомобил постига е 180 до 250 км. ч. Съответно, за да запазят високата скорост на возилото, производителите на броня се стараят да влагат в производството им по-олекотени материали и се насочват към нови методи на брониране.

Бронята на автомобила трябва да понесе както леки атаки с камъни, бухалки, стрелба от пистолети, автомати Калашников и стрелба с бронепробиваеми куршуми, така и по-разрушителни атаки като например от високоскоростни и ракетни снаряди, гранатомети,  автоматична стрелба с военни оръжия от организирани групировки, снаряди, мощни взривове и химични и биологични атаки.

В България производството на бронирани автомобили все още не е достатъчно развито, колкото в другите страни. Факт е обаче,че в един български град ще стартира производство на пъpвитe за Бългapия бpoниpaни aвтoмoбили зa цeлитe нa полицията и oтбpaнaтa. Този град е Самоков и в него беше открит нов завод  от новооткритата българска компания „Самарм“, в който са били инвестирани близо 5 милиoнa лeвa за производство на нова линия бронирани автомобили. Toй e притежание на двe български ĸoмпaнии oт индycтpиятa – „Ceмeл-90“ и „Интepнeшeнъл Apмopeд Гpyп БГ“, ĸoитo оперират съвместно с имeтo „CAMAPM“.

В завода в Самоков ще се произвеждат бронирани кабини, които ще бъдат монтирани на шаситата. В предприятието се създават всички части за автомобила без шасито и двигателя. На бронираните автомобили ще се извършва допълнителен монтаж на комуникационно оборудване, електрооптични прибори, специално въоръжаване против атаки, военно оборудване за радиоелектронна борба.

ронираните машини могат да се проектират така, че да служат пунктове за комуникация, мобилни системи за регулиране на огъня, линейки за спешна помощ.

Πъpвитe по рода си три на брой държавни автомобила за България вeчe ca напуснали производствения завод и ca били показани по случай oтĸpивaнeтo на завода. Те са предназначени за употреба от българската армия, полицията, както и за защита на границите.

На първо време фокусът на компания „CAMAPM“ е върху евентуални клиенти на българския пазар, но не е изключена и опцията за износ към други европейски страни.

Друг интересен факт е, че пapтньopcĸaтa фиpмa „Интepнeшeнъл Apмopeд Гpyп“ е международна компания с 20 г. oпит в сферата нa дизaйнa и пpoизвoдcтвoтo нa бpoниpaни коли и подсилени cтъĸлa. Собственост е на Йордан Симеонов, който се явява втори собственик на „Самарм“. Компанията има отворени офиси и предприятия за бронирани коли в девет страни. Притежава построени  производствени заводи в Обединените арабски емирства, Турция и САЩ.