Бронирани стъкла | Brone.bg

Бронираните стъкла – от защита срещу вандали и крадци, до сигурност срещу взрив

Стъклата са най-уязвимата част на колите, така че бронирането им е изключително важен детайл за защитата на автомобилите. Освен това брониранетозначително удължава живота на автомобилните стъкла. Усилването на здравината може да бъде фабрично и вторично.

При бронирането на стъклата в процеса на производството на автомобилите, се използва специален химичен състав, различен от този на стандартните стъкла. Формулите се основават на метални съединения с висока якост, които обаче не намаляват прозрачността. Стъклото е многослойно, като отделните слоеве се слепват със специални спойки. Ако обаче няма необходимост от висока защита, може да се направи вторично брониране. Като аксесоар има специален филм за покритие, който предава на стъклото по-висока якост от тази на стандартното.

Процедурата е като тонизирането. Основата на филма е самозалепваща. Преди той да се сложи, стъклото трябва да се измие, да се изсуши и обезмасли, за да има оптимално сцепление. Филмът се залепва от горе до долу, като се изравнява и се избягва образуването на мехурчета.

Инсталирането се извършва отвътре. Разбира се, ефектът е по-слаб от фабрично произведените бронирани стъкла, но все пак се предпазва във висока степен от удар.

Така степента на брониране може да се избира – от предпазване от вандали и крадци, до сигурност срещу покушения с огнестрелно оръжие или експлозиви. Най-високата степен за защита е характерна за колите на правителствени ръководители, партийни лидери, високопоставени служители на полицейските сили, на прокуратурата и съда, кралски особи с активна роля в политическия и обществен живот, и др.

В най-висока степен се бронират също така и стъклата на автомобилите за транспортиране на пари и ценности. Силно бронирани стъкла за коли се използват и от военните в размирни райони или ситуации, в които могат да бъдат подложени на обстрел или срещу тях да бъдат хвърлени бомби.

Бронирани стъкла за коли предпочитати едри бизнесмени, шоу звезди, различни известни хора с богатства, които са сред честите мишени за отвличания и рекет, или ликвидирания от конкуренция, и т.н.

 

Тестове на бронирани коли | Brone.bg

Как действат моделите бронирани стъкла

Разбира се, повечето хора не пренасят пари и ценности в размери, заради които да бъдат нападнати в колите им, а и нямат дейности, заради които срещу тях да се извърши покушение. Те обаче могат да станат случайна жертва на вандали, които – примерно – да хвърлят камък по стъклото на колата им или да го ударят с твърд предмет.

Защита от това е първият, най-прост модел бронирани стъкла. По принцип е от няколко слепени слоя стандартни стъкла. Те издържат на механични въздействия, но ако ударът е по-целенасочен, решителен и рязък, се чупят.

Вторият вид бронирани стъкла е срещу крадци. Тези стъкла са по-дебели и трайни. Освен на удари, те издържат и на опитите за проникване чрез стъклорезачка. Както е известно, крадците често си служат със специални инструменти, така че стъклото трябва да е достатъчно устойчиво, за да им отнеме продължително време, за да го счупят. Целта е заради затрудненията те да се откажат и да потърсят други коли, или докато се суетят, алармата да се включи и да ги прогони.

 

Следващата степен на защита е стъклото да издържа на десетки куршуми. Такова стъкло е непробиваемо от стрелба с пистолети PM, TT, пистолети AK, пушка SVD. При тях куршумите не влизат в купето. При тези стъкла освен че се потушава, кинетичната енергия на изстреляния куршум се разпределя по повърхността равномерно. Така натискът в една точка намалява многократно и по стъклото отвън могат да се появят пукнатини, но то няма да се счупи.

Взривозащитените стъкла са най-усилени от всички модели. Те могат да издържат на мигновено многоточково и разрушително въздействие. Поради увеличената им дебелина, те са значително по-тежки от другите.

Днес технологиите са много напреднали, но е любопитно какви са били стъклата на бронирания автомобил на Сталин. Те са били 35 милиметра с различни пластове. Имали са въздушен джоб и  органично вискозно стъкло за поглъщане на кинетичната енергия от евентуалните осколки, пробили първия слой.

Следвал втори въздушен джоб и стъкло, калено по специален начин, останало известно като „сталинит“. Вградени са били и ампули с прах, който да обира влагата и да се избегне изпотяването. Стъклата не са могли се свалят и вдигат с обикновения механизъм с дръжка, характерен за тогава  – задействали са се хидравлични крикове.

 

Бронирани коли изработка | Brone.bg

Бронирани автомобилни стъкла по поръчка

Бронираните стъкла за колата могат да се изработят по поръчка според желанието на клиента. Предлагат се различни форми и огъвания, благодарение на което монтажът се извършва без външният вид на колата да се променя.

 

Също така има разнообразни уплътнявания, полирания, отвори, които да бъдат с различни диаметри и др. Предложенията са както за предните стъкла, така и за страничните и задните с варианти на светлопропускливост, безжично отопление срещу заледяване, замъгляване,   променлива прозрачност т.н.,което поддържа добрата видимост, и т.н. Има специални обработки за устойчивост на влага и на дегазиращи разтвори, за да не се възпрепятства работата на чистачките.

 

Краищата на страничните бронирани стъкла се обработват по специален начин, което позволява – въпреки че са укрепени и по-тежки, да се движат във вратите леко при вдигане и спускане. Друга „екстра“ е бронираното стъкло да може да играе роля като перде за затъмняване на купето. Задейства се дистанционно и постепенно от прозрачно става матирано. Тези стъкла са от специални кристали в течно състояние.

 

Самите бронирани стъкла най-общо са два вида – произведени чрез пълнене и поливинилпрофилен филм като свързващ елемент. Според защитата от изстрел, има различни има различни степени на сигурност според това с какво оръжие се стреля и от какво разстояние – Калашников или Уинчестър, 44 Магнум илш 350 Магнум, перфориращи куршуми и т.н.

 

Така има пет нива с пет подкатегории. При една степен за защита например куршумът няма да пробие стъклото, но от удара му в него от вътрешната страна се пръскат сноп частици, които също могат да наранят. А има и бронирани стъкла, при които шофьорът и пътниците са защитени от пръсването на такива частици. Клиентите могат да си поръчат бронирани-удароустойчиви, само бронирани и без емисия на стъклени частици.

Естествено, по-високият клас на защита прави бронираното стъкло по-скъпо. Най-висок и скъп клас бронирани стъкла е при специалните автомобили на  охранителните служби и на военните.