Обикновено хората използват превозни средства, за да се придвижат от точка А до точка Б. Автомобилите обаче могат да бъдат необходими и за целите на безопасността. Знаменитости, висши държавници и политически фигури, военните, служителите на тайните служби и дори престъпниците използват бронирани превозни средства, за да осигурят своята сигурност. Тези превозни средства са способни да издържат дъжд от куршуми и дори бомби и други нападателни средства. По света има много видове бронирани превозни средства, но само няколко са се доказали като най-добрите.

бронирани автомобили

За да бъде сред най-добрите, един брониран автомобил трябва да отговарят на няколко изисквания. Една от основните нужди на хората, които търсят такива коли е сигурността. Именно бронираните коли са спасили живота на известни държавници и популярни личности. Руският цар Александър II, например, първоначално преживява смъртоносния атентат над себе си през марг 1881 година.

След като оцелява обаче, той напуска автомобила, за да потърси други живи и така загива от взрив на граната. Американският президент Роналд Рейгън пък става обект на атентат през 1981 година. Шест куршума политат към Рейгън, като пет от тях не успяват да го достигнат през бронята. Шестият обаче рикошира и се спира на милиметри от сърцето му. Въпреки всичко Рейгън оцелява след този опит за убийство.

В представите си ние сме склонни да оприличаваме бронираните автомобили на непревземаеми крепости, затова те трябва да са създадени така, че да предпазват пътниците си от различни видове нападения. Също така обаче трябва да бъдат дискретни, да не се набиват на очи на фона на останалите луксозни превозни средства.

Стилът и иновациите също са важни фактори. Освен атрактивен, дизайнът на автомобила трябва да бъде и креативен, като се вземат предвид всички възможни сценарии за атака. Имайки предвид всички тези неща, ето списъкът с 10-те най-продавани бронирани превозни средства в света.

Мазерати Quattroporte

„Мазерати Quattroporte“ е автомобил, който се отличава с ултра модерни балистични защитни щитове. Освен това е почти невъзможно да се различи визуално бронираният модел от стандартния. Нека припомним, че това е превозното средство, което италианското правителство харесва толкова много, че в разгара на финансовата криза през 2011 година и закупи 19 броя от него за общо 3.8 милиона евро.

Фолксваген Phaeton

„Фолксваген Phaeton“ е едно специално произведение на заводите на „Фолксваген“. Той предлага възможността да персонализираме както интериора, така и екстериора на автомобила си, а също и допълнителните спецификации – лукс, който обикновено се предлага само от марки като „Бентли“ и „Ролс-Ройс“.

Моделът „Phaeton“ също е бил използван от главата на Ватикана – такъв си поръча Папа Бенедикт XVI. Автомобил от серията си закупи още преди години и германският канцлер Ангела Меркел, както и редица европейски чиновници.

S600 Pullman State на „Мерцедес“

Лимузината S600 Pullman State на „Мерцедес“ е огромна бронирана кола. От нейните услуги се е ползвал много дълъг списък от известни личности и политически фигури – като например Елвис Пресли, Фидел Кастро, Папа Павел VI, Владимир Путин, Ким Чен Ун, Елизабет Тейлър и др.

Достатъчно е да си припомним величествения „Мерцедес Бенц 770“ – колата на партийния елит на нацистка Германия. „Пулман“ е в състояние да издържа както на куршуми, така и на експлозиви, а интериорът му може да функционира и като истински бункер в случай на нужда.

Рейндж Роувър: Sentinel

бронирани автомобили

„Рейндж Роувър: Sentinel“ е изключително луксозното дете на „Ленд Роувър“, което ви гарантира, че ще бъдете в пълна безопасност от експлозиви или от нападения с висококалибрени куршуми.

Ролс-Ройс Phantom VI

Лимузината „Ролс-Ройс Phantom VI“ – за много хора „Ролс-Ройс“ е синоним на лукс, затова тази марка винаги ще събира погледите на пътя. Но докато обръщат внимание на нейния луксозен вид, едва ли много хора биха разбрали, че става дума за брониран автомобил. „Ролс-Ройс“ не разкрива много информация за тази серия и така запазва дискретност в името на своите големи клиенти. Това спомага като цяло за повишаването на нивото на сигурността, предлагана от този модел.

Ауди A8 L

бронирани автомобили

„Ауди A8 L“ – тази кола е снабдена с броня Б7, която е най-добрият вид защита на превозното средство. Дизайнерите на това превозно средство са вложили мисъл за всеки възможен сценарий и са успели да произведат автомобил, който да предпазва пътниците си от всякакви ситуации.

Включена е дори възможността да се взриви предното стъкло на автомобила – в случай на нужда от спешна евакуация. Освен че може да отблъсне повечето експлозиви и куршуми, „Ауди A8“ се класира и като един от най-луксозните автомобили в света.

Порше Panamera 4.8 V8 Turbo

„Порше Panamera 4.8 V8 Turbo“ – компанията „Порше“ е известна с производството си на луксозни автомобили, така че в бронираната версия на „Panamera“ със сигурност няма да изпитвате никаква липса на стил и комфорт.

Покривът и подът на автомобила са подсилени 3-милиметров слой балистична стомана за по-висока сигурност. Не само стъклата му също са защитени от куршуми – дори резервоарът за газ, радиаторът и акумулаторът са заобиколени от бронирана защита.

BMW 760Li High Security

бронирани автомобили

BMW 760Li High Security – този модел предвижда възможността за газова атака срещу пътниците й – и е предвидена възможността за избягване на подобна заплаха.

Автомобилът има газови сензори, които ще гарантират вашата сигурност. Освен това с него сте в състояние да оцелеете при експлозия край пътя и сте снабдени с комуникационна система. BMW 760Li High Security е моделът, предпочетен от министър председателя на Индия Нарендра Моди.

Бентли Mulsanne

„Бентли Mulsanne“ – автомобилите на „Бентли“ са олицетворението на класа, а моделът „Mulsanne“ е брониран представител на дивизията „Mulliner“ – производителите на бронирани коли за английската кралица Елизабет.

Бронята на „Mulsanne“-а е изградена още в началните етапи на конструкцията на превозното средство. Така той е способен да защити пътниците си от пожари, експлозиви, както и химически нападения. Също така той е изключително бърз – може да развие от 0 до 90 километра в час за 5.1 секунди. Тази пъргавина е идеална за бързо избягване, ако автомобилът се окаже под атака.

 „Звярът“ (The Beast) на „Кадилак“

бронирани автомобили

Номер едно – „Звярът“ (The Beast) на „Кадилак“. Автомобилът на предишния президент на  Съединените американски щати, Барак Обама, е известен като Звяра и е произведен от компанията „Кадилак“, чийто почитател е бил и прочутият американски гангстер от 30-те години на миналия век, Ал Капоне.

Днес Звярът е нещо като бункер на колела. Неговото бронирано покритие е толкова дебело, че само теглото на едната му врата е сравнимо с това на вратата на един „Боинг“. В допълнение към външната защита, вътрешността на Звяра е защитена от евентуална газова атака. За Барак Обама също беше предвидена резервна банка с кръв за президента.

Китайският върховен лидер Си Дзинпин се доверява на родната китайска марка „Хунци“ (Hongqi), която разработва луксозни бронирани суперавтомобили специално за него. През лятото на 2018 година, например, Си се вози в чисто нов модел N501. Това е седан с четири врати, дълъг над пет метра и мощност над 400 конски сили.