Бронирани коли | Brone

Мнозина известни личности по света са се убедили в необоходимостта да притежаваш брониран автомобил. Тъй като живеем в несигурен свят и опасността от въоръжени атентати дебне отвсякъде, все повече известни личности и хора с влас като политици и бизнесмени си купуват бронирани автомобили. Бронираните коли са не просто лукс, а необходимост.

Инвестицията в подобен тип автомобил определено си заслужава, тъй като по този начин си гарантираме максимална лична безопасност и спокойствие при всякакви ситуации. Важно е да изберем точното ниво на балистична защита в зависимост от нашите нужди.

Предлагат се различни нива на балистична защита при бронираните автомобили. Изборът на балистична защита зависи от това какъв е социалния статус на притежателя и каква е неговата известност. Факторите, които определят покупката на брониран автомобилосвен обществената ни длъжност, са нашето местожителство, къде работим, както и средата, в която караме.

В изработката на бронирани автомобили се влагат високоустойчиви материали, чиято цена не е никак ниска, което и е главна причина за високата крайна цена на бронираните автомобили.

Защитните системи на бронираните автомобили непрекъснато търпят подобренияи се търсят все по-нови иновативни решения в бронирането на автомобили. Появяват се все по-нови конструкторски разработки по увеличаване на издръжливостта на всички части на бронята, тъй като и самите нападатели на личности с пари и власт измислят все по-нови оръжия за атака.

Как ще се развиват технологиите в производството на бронираните автомобили предстои тепърва да разберем.

Бронирани стъкла | Brone

При бронираните автомобили най-високата степен за защита при бронираните автомобили е VR10. Колкото по-висок е класът на балистична защита, толкова и по-скъпа е бронята на съответния автомобил.

Почти всеки един автомобил може да се бронира. Бронираните коли могат  да се ползват за различни видове цели:

 • важни събития като семейни празници
 • сватби
 • абитуриентски балове
 • бизнес пътувания с партньори
 • пренасяне на важни секретни пратки и ценни вещи
 • фирмени събития

Могат да се бронират различни видове превозни средства като например ,

 • спортни и елегантни седани
 • лимозини
 • хеликоптери
 • яхти и моторни лодки
 • ретро автомобили
 • джипове.

Балистичните системи за защита постоянно се усъвършенстват и има голяма конкуренция сред производителите на автомобилна броня. Традиционно съперници са  „Мерцедес“ съперничат „Ауди“ и БМВ, а и редица други компании.

Защитите на една бронирана кола не се ограничават само доздравина на стъклата, корпуса и гумите на колата, а и също срещу удар и проникване, и трябва да отговарят на редица стандарти и изисквания.

Бронираните автомобили преминават през строги тестовеза балистична защита, след което получават специален сертификат за преминато ниво на защита от взривове.

Главната роля на бронираните автомобили е да ни дават висока устойчивост на смъртоносни атаки със снайперни пушки, стрелба с автомати от типа “Калашников“, снаряди, които са били изстреляни от различни видове ъгъл специални взривни устройства, гранати, шрапнели,както и мощни химически атаки.Те също трябва да могат да понастя атаки с високоскоростни взривни ракети, мини, военни оръжия с калени куршуми и други видове оръжия. 

Какви материали се използват за всеки елемент от автомобила? Защо?

Някои части на бронираните автомобили се поставят ръчно, което и допълнително ги оскъпява. Те най-често достигат скорост от 180км. Стандартните луксозни автомобили с броня, предназначени за светски личности, производителите се стараят да постигнат един баланс между защита и елегантен стил, за разлика от бронираните возила, използвани за военни мисии.

В първия случай резултатът е кола лесна за управление с доколкото е възможно по-олекотено тегло, която достига висока скорост (от 100 км за 4-6 сек. до 250 км.) и може да поеме силни въоръжени атаки.

Интересен факт за бронираните автомобили е, че те са два пъти по-тежки от стандартните небронирани коли . При производството на бронирани коли теглото и нуждата от по-голяма издръжливост на износванесе взема под внимание при монтирането на всички автомобилни елементи  като конструкция на двигателя, окачване, спирачни системи, здраво шаси.

Въпреки факта, че бронираните коли са оборудвани с маса защитни системи и подсилени конструкции, в техния интериор не липсват лукс и удобство. Почти не можем да разберем, че дадената луксозна кола е бронирана на пръв поглед. Обикновено можем да съдим по това дали даден автомобил е брониран от дебелината на неговите стени и врата, чиято дебелина варира според нивото на балистична защита на автомобила.

Броня

Непрозрачните брони на бронираните автомобили се изработват от легиран алуминий, закалена стомана и кевларен композит.

Окачване

Поради повишеното тегло на автомобила, цялата система по окачване е подсилена. В производството на бронирани автомобили се влагат както закалени материали със солидно тегло, така и олекотени такива, за да се постигне един перфектен баланс между максимална балистична защита и леко тегло и пъргавост.

Стъкла

Главната цел на стъклата на бронираните автомобили е да задържат на 100% куршумите  без те да преминат през  стъклото. Стъклата на бронираните автомобили  самногослойнизатова и са по-дебели от стандартните и са допълнително подсилени. Направени са от стъкло и поликарбонат, които защитават автомобила от атаки при ниско тегло. Този вид стъкла в случай на стрелба не се чупят на парченца.

Те разполагат с куршумоустойчиви системи , които могат да са прозрачни или непрозрачни, по-голяма подсилване на гумите и вътрешните части като двигател и резервоар, както и по-добро херметическо затваряне на пътническото купе.

Брониран автомобил | Броне

Съдържат в себе си високоякостни стомани и предварително оформени детайли от полиетилен и арамид. Тяхната главна роля е да осигурят защита за найю-уязвимите точки на структурата на автомобила. При тяхната изработка се използват висококачествени материали като закалена балистична стомана с висока издръжливост и здравина, органични полимери, , сплави от титан, който е всъщност два-пъти по-плътен от алуминия, ковано желязо, легиран алуминий, пластични части, балистично фибростъкло, кевларени панелис увеличена сила и гъвкавост, обогатен уран, балистичен найлон и други.

Имат олекотена композитна броня Spectra Shield. В структурата на бронираните автомобили се влага също и  керамика, чиято топлоустойчивост се използва за намаляване на температурата и защита от прегряванев случай на взривове.

Гуми

Това дава възможност на автомобила да се движи с 4 спукани гуми за определено време, което дава възможност за бягство от нападателите.

Интериор

Интериорът на бронираните автомобили е изцяло изработен от естествени дървени и кожени материали, като повечето от интериорните елементи и технологически детайли са поръчкова изработка. Въпреки подсилената си конструкция бронираният автомобил вози доста гладко и може да развие от 180-250 км в час.

Те са изработени от допълнително закалени материали, които впоследствие се тестват дали издържат на различни видове атаки.

Прави се от поръчково дърво, месинг,хром, тапицерия от естествена кожаи често съдържа ръчно изработени елементи. Той трябва да създава комфорт и уют за пътниците, независимо от факта, че автомобилът е с балистична защита.

Предимството на бронираните коли е, че да са достатъчно леки, за да позволяват добрата маневреност на автомобилапо пътя и неговото бързо ускорение в случай на бягство. Тоест автомобилът трябва едновременно да е пъргав и с добри реакции и също така да осигурява високо ниво на балистична защита.

Хубавото при бронираните автомобили е, че при тях може да се прибавят допълнителни защитни системи за повече сигурност и удобство. С цел да отговарят напълно на правилата за експлоатация към бронираните коли се добавят екстри като:

 • бойници за стрелба
 • паник аларми
 • интелигентни климатични инсталации
 • сигнални или високоговорящи уредби
 • херметично затваряне на вратите,
 • сейфове, каси
 • озониране на въздуха
 • различни системи за комуникация и други.

Освен това бронираните автомобили разполагат с противопожарни системи  при тях има вложени подсилени конструктивни части в определени зони на автомобила, където например стоят шофьора и пътниците или пък зоната, където се намира важният товар, който се превозва.