Терористични заплахи, всекидневно насилие по улиците на градовете, отвличания, нарастваща социална несправедливост и ескалиране на напрежението. Всичко това застрашава не само безопасността на политици, бизнесмени и хора от шоу бизнеса, но и нас, обикновените граждани.

За да си гарантират сигурността, все повече хора поглеждат към бронираните автомобили по поръчка и си задават въпроса: „Мога ли и как да си поръчам бронирана кола?”

Ако и на вас ви е минавала тази мисъл през ума или просто искате да задоволите любопитството си, то тогава сте на точното място.

Mercedes-Maybach Pullman снимка | Brone.bg

От къде и как да си поръчате брониран автомобил?

От производител на автомобили

Много производители на бронирани автомобили предлагат изработка на бронирани автомобили по поръчка за елитни клиенти. Предимството да си поръчате бронираното превозно средство директно от фабриката на производителя е, че се постига перфектна интеграция между оригиналното тяло на колата и бронираната защита.

Производители, при които можете да поръчате бронирани автомобили

BMW

Немският автомобилен производител изпълнява поръчкови бронирани модели, проектирани да издържат на три рискови категорииулична престъпност (защита от Magnum 44), организирана престъпност (защита от автоматен обстрел от АК – 47) и атаки с експлозивни устройства. BMW предлага и специална настройка за сигурност на Series 7 и X5, които са сертифицирани от VR 4 до VR 9.

Мерцедес

Мерцедес предлагат Maybach S 600 Pullman Guard с класове Е, G, M и S, които могат да бъдат поръчани с нива на защита от VR 1 до VR 10.

Land Rover

Land Rover изработват по поръчка Range Rover Sentinel, който е сертифициран по стандарта VR 8 срещу балистични атаки, което означава, че може да издържи всякакви атаки и от пътя и от въздуха.

Бронирано Ауди лимузина | Brone.bg

Ауди

Audi A8 L Security със сертификат VR 9 пък е предложението на Ауди.

За да направите поръчка към някой от тези автомобилни компании, трябва да се свържете с отделите им за специални поръчки.

От компании, които изпълняват заявки за бронирани автомобили по поръчка

Подобни компании днес има много по света, но някой от най-популярните са: Texas Armoring Corporation (TAC), Armormax, Alpine Armoring Inc, Streit Group.

При тях поръчката се прави, като първо си изберете автомобил, който искате да бъде брониран, изберете си защита и функции, които да отговарят на индивидуалните ви нужди и накрая се свържете с компанията, за да се договорите.

Има ли разлика между базов модел автомобил и брониран автомобил по поръчка?

Разлика има и тя никак не е малка, но вие това и сами го знаете. Базовите автомобили са луксозни и са оборудвани с високи технологии, но при тях производителите обръщат внимание за комфорта, лукса, надеждността и безопасността на пътя. В случай на терористична атака такъв автомобил няма как да ви защити, тъй като няма такава защита.

На бронираните автомобили основната им цел е да защитят живота на пътниците в колата от всякакъв вид атаки. Тези автомобили са подсилени и оборудвани с допълнителни защити, с които не само да бъде защитен живота на пътниците, но и от автомобила да могат да отвърнат на атаката, ако се наложи.

Затова е и съвсем логично цената на бронираните автомобили по поръчка да е доста по-висока от тази на луксозните базови модели автомобили.

И преди да зададете следващия въпрос за цената, ще ви кажем, че тя се определя въз основа на вашите изисквания за защита. Цената може да варира от 40 000 долара до 100 000, а понякога може да стигне и милион долара над цената на чисто нов луксозен базов модел автомобил.

Ценообразуването е сложно, тъй като в зависимост от нивото на защита, което заявите и от допълнителните подсилвания или екстри цената се вдига.

Ако вече сте взели решение да си поръчате брониран автомобил, ето кои са топ поръчковите автомобили.

Мерцедес S600 Pullman State Limousine

Лимузината е огромна по размер и много хора мислят, че в нея се возят хора от шоубизнеса, които просто искат да привлекат внимание. И това го има, но всъщност Мерцедес S600 Pullman State Limousine е едно от най-предпочитаните превозни средства, които осигуряват сигурна защита на пътниците. Автомобилът е в състояние да издържа на куршуми и взривни вещества, а интериорът му функционира като бункер.

Volkswagen Phaeton

Бронирания автомобил по поръчка се произвежда от отдела за специални проекти на Volkswagen. Той предлага на клиентите да персонализират интериора и екстериора така, че да отговаря на личните им нужди за комфорт, лукс и защита. Самият факт, че Phaeton се използва от германския канцлер, европейски официални лица, дори и от папата говори каква голяма защита има това превозно средство.

Бронирано луксозно Мазерати | Brone.bg

Maserati Quattroporte

Maserati Quattroporte е снабден балистични защитни екрани, но това, което го прави още по-уникално е фактът, че бронираният модел е толкова прецизно изработен, че е трудно да бъде различен от стандартния базов модел. Maserati Quattroporte е предпочитаното бронирано превозно средство на италианското правителство, тъй като осигурява най-високи нива на защита, като същевременно запазва лукса и класата на марката Maserati.

Rolls – Royce Phantom VI Limousine

Ролс – Ройс привлича вниманието на пътя, тъй като е класика в жанра, но малцина знаят, че това е брониран автомобил по поръчка. От компанията не дават почти никаква информация на бронираните си автомобили, тъй като хората, които ги поръчват са хора с изключително висока социален статус, но все пак се знае, че екстериорът на Ролс – Ройс Фантом VI Лимузина е от кевлар.

Range Rover

Range Rover има репутацията на сигурен автомобил, но 5.0 – литровият V8 брониран вариант има устойчив на куршуми интериор и автомобилът е в състояние да се движи дори и със спукани гуми. Освен това пода и вратите са със защита срещу нападение с взривни вещества или от куршуми с висок калибър. Бронираната версия на Range Rover може да се движи по всякакви видове терени.

Audi A8 L

Дизайнерите на това превозно средство са помислили за всеки възможен сценарий и са произвели брониран автомобил, който може да предпази пътниците във всяка една възможна ситуация. В колата има дори ключ, с който може да бъде взривено предното стъкло на колата, ако се наложи спешна евакуация.

Бронирано BMW черно, на улицата | Brone.bg

BMW 760Li High Security

Ако някой реши да атакува бронирания автомобил с газ, то той ще се провали напълно, тъй като BMW 760Li High Security е оборудвано със защити срещу газова атака, които гарантират, че в случай на подобна атака всички прозорци и вентилационни отвори автоматично ще се затворят и чист въздух ще почне да циркулира в колата.

Автомобилът е в състояние да оцелее при експлозия, има също така домофонна система, която позволява на пътниците да говорят с другите извън колата, без да се налага да отварят вратите и да излизат. BMW 760Li High Security е оборудвано дори с алармена система срещу пожар и има отделение с две картечници, с които пътниците могат да се отбраняват, ако се наложи.

Porsche Panamera 4.8 V8 Turbo

Porsche са известна марка луксозни автомобили, така че собствениците на бронираните версии на Panamera могат да са сигурни, че колата им няма да изгуби своя стил и лукс. Porsche Panamera 4.8 V8 Turbo са оборудвани с добра защита, която може да спре всякакъв калибър куршуми.

За още по-голяма защита на пода и покрива са добавени още 3 мм. слой от балистична стомана, стъклата са непробиваеми, а резервоарът и радиаторът са защитени с броня.

Bentley Mulsanne

Марката е олицетворение на класа, а бронираните автомобили по поръчка Mulsanne са бронирани от Mulliner Division, компания, която бронира автомобилите на Кралица Елизабет. Автомобилът може да предпази пътниците от пожар, експлозиви и химическо нападение и от земята и от въздуха.