Бронираните автомобили се мултифункционални превозни средства, предназначени да защитават и осигуряват безопасността на пътниците, които се возят в тях. Те са устойчиви на куршуми, бомбени атаки и притежават многобройни допълнителни екстри, които могат да запазят живота на пътниците дори и след ракетен обстрел или газова атака.

Тъкмо защото са с висока степен на сигурност и възбуждат любопитството и интереса на потребителите, киноиндустрията често използва бронирани автомобили в екшън филмите.

Колата на Джеймс Бонд - 007 | Brone.bg

Най-популярните бронирани автомобили от екшън филмите

Aston Martin DB5

От момента, в който Aston Martin DB5 се появява в третия филм от поредицата за Джеймс Бонд – „Голдфингър” (1964 г.) веднага се превръща в „колата на агент 007”.

Въпреки, че в романа на Ян Флеминг Бонд кара DB Mark III, когато продуцентите на филма търсят съгласието на автомобилната компания Aston Martin да използват техен автомобил за снимките, от компанията им предлагат Aston Martin DB5, тъй като това е бил най-новият им модел и съответно се нуждаел от популяризация и реклама.

Aston Martin DB5 от „Голдфингър” разполага с 4 – литров, 6 – цилиндров двигател с 282 „коня”, 4 – степенна скоростна кутия и задно предаване.

Специално за целите на филма автомобилът е модифициран с бронирани стъкла, картечница, радар, катапулт на седалката на водача, сменящи се автомобилни регистрационни табели и още куп екстри, които безстрашния агент използва в борбата си със злодеите.

Любопитно

Малко хора знаят, че след снимките на филма от Aston Martin свалят всички оръжия и приспособления от прототипа и ги разпродават на търг. По-късно, следващите собственици на „колата на Бонд” се опитват да я възстановят в оригиналната ѝ версия от филма. През 1997 г. обаче бронираният автомобил на агент 007 е откраднат от гараж във Флорида и оттогава следите му се губят.

Aston Martin DB5, който през 2010 г. е продаден за 4,1 милиона долара всъщност е от следващия филм за Джеймс Бонд „Операция Мълния”. Бронираният автомобил е бил продаден с всички екстри, с които колата е била оборудвана за снимките.

Тъй като интересът към Aston Martin DB5 от „Голдфингър” не спира, наскоро от Aston Martin обявиха, че ще произведат 25 бройки от легендарния DB5. 25 – те бройки от лимитираната серия ще бъдат оборудвани с всички подобрения, каквито са присъствали в оригиналната версия на DB5, карана от Джеймс Бонд в „Голдфингър”.

Според експертите, автомобилът ще струва около 3 милиона евро.

Ford Falcon

Ford Falcon е един от главните герои във футуристичния екшън от 1973 г. „Лудия Макс: Войн на пътя”. Бронираната кола е неизменен спътник на Лудия Макс (Мел Гибсън) и единствения му начин за оцеляване след опустошителната катастрофа, унищожила света.

Ford Falcon разполага с 5,7 – литров V 8 двигател с 300 к. с., 4 – степенна скоростна кутия, задно задвижване и други.

За снимките на „Лудия Макс” автомобилът е модифициран и са му добавени мощни оръжия, бронирани стъкла и други екстри, които влизат в действие по време на напрегнатите екшън сцени.

Любопитно

След голямата си популярност във филма, производителите решили да премахнат модификациите му и да го рекламират по моловете на Австралия, разчитайки да увеличат продажбите на Ford Falcon заради участието на колата в „Лудия Макс”. След турнето си из страната автомобилът бил изложен на търг, но за съжаление никой не поискал да го закупи без футуристичните му добавки.

BMW Z7 и Z3

И двата автомобила на BMW са участвали във филмите за Джеймс Бонд, като в „Златното око” от 1995 г. Джеймс Бонд залага на BMW Z3, а в The World Is Not Enough” от 1998 г. спасява света с BMW Z7.

Разбира се ясно е, че и Z7 и Z3 във филма са снабдени с всички технологии, които само бронирания автомобил на един агент на Кралицата като Бонд може да притежава.

Колата на Брус Уейн - Батман | Brone.bg

Батмобил

Първоначално колата, с която се е движел Брус Уейн е била сътворена едва ли не с подръчни средства. Оригиналната версия на Батмобила от „Батман – началото” е базирана на модел Lincoln Futura на Ford, който с малки модификации се превръща в един от най-желаните бронирани автомобили в света. Автомобилът е разполагал с 5,7 – литров V 8 двигател с 340 к. с., електрически мотор за безшумно движение, гласови команди и т. н., т. н.

Малко по-късно, за филма „Черният рицар” от Уорнър Брос създават „Батмобила” такъв, какъвто го познаваме. Колата е кръстоска между Lamborghini и Хамър и е освен, че е бронирана е снабдена със страхотен боен арсенал като реактивен двигател, стелт режим, ракети, предни оръжия и други.

През 2017 г. Уорнър Брос сключват договор с Mercedes – Bentz и в „Лигата на справедливостта” виждаме Батман да кара AMG Vision Gran Turismo.

За снимките суперколата на Батман е модифицирана от Mercedes – Bentz така, че да изглежда досущ като прототипа на Батмобила от Gran Turismo 6.

Любопитно

Оригиналният автомобил на Батман от 1966 г. е продаден за 4,62 милиона долара на колекционера на автомобили Рик Шампейн.

Audi A8 W12

От мига, в който Франк Мартин (Джейсън Стейтъм) се качва и подкарва своето Audi A8 W12 в култовия екшън Транспортер 2 продажбите на Audi скочат драстично.

Във филма Франк Мартин (Джейсън Стейтъм) преодолява редица премеждия благодарение на страхотната си лимузина, която разполага с бронирани стъкла, врати, които могат да се взривяват, за да се отворят в случай на катастрофа, допълнителна мощност и други.

Любопитно

Моделите A8 и S8 на Ауди стават много популярни, след като участват в екшън продукции като Транспортер 2 и Ронин.

По-интересното обаче е, че бронираните автомобили на Ауди се предпочитат и от политици като Герхард Шроьдер и Ангела Меркел, които заменят Мерцедес S – класа с бронирани автомобили на Ауди.

Колата на Франк Мартин - Транспортер | Brone.bg

Toyota 2000 GT

Връщаме се отново към филмите за най-популярния таен агент на Нейно Величество – Бонд, Джеймс Бонд и неговите бронирани автомобили.

След като в няколко филма колите, които кара Бонд са Aston Martin, в „Човек живее само два пъти”, продуцентите на филма залагат на японската марка Тойота.

Моделът 2000 GT, в който се вози Джеймс Бонд веднага добива голяма популярност и тази марка японски автомобили се търсят много и до днес.

Любопитно

Макар, че 2000 GT е колата на агент 007 и е снабдена с всички технологични джаджи като всяка брониран автомобил на Бонд, в „Човек живее само два пъти” 007 не кара нито веднъж автомобила.

Освен това, стандартно Toyota 2000 GT се е произвеждала само покрита, но заради филма японските производители произвеждат две кабрио бройки. Това се наложило, тъй като Шон Конъри, който изпълнява ролята на Бонд в „Човек живее само два пъти” бил прекалено висок и не можел да се побере в стандартната версия на 2000 GT.

Това е една съвсем малка част от автомобилите, които са станали популярни благодарение на участието си в култови екшън филми.

Трябва да подчертаем обаче, че автомобилите, които участват в касовите кинопродукции се различават от стандартните модели бронирани автомобили, които производителите предлагат.

В екшън филмите бронираните коли са модифицирани за целите на филма, така че, ако очаквате да си купите Aston Martin и автомобилът да притежава всички бойни оръжия като колата на Джеймс Бонд ще бъдете разочаровани. Но пък нищо не ви пречи да си мечтаете, нали?

Бронираните автомобили винаги са привличали и ще привличат интереса както на политици, бизнесмени и хора от шоубизнеса, така и на обикновените хора, защото както казахме в началото, те могат да гарантират безопасността и сигурността на всеки, който се вози в тях.