12 бронирани коли по 1,5 милиона долара за US президента

Като общ ориентир на какви цени у нас се предлагат бронирани коли под наем, може да да послужи последната обществена поръчка на Националната служба за охрана за две бронирани коли, които да се добавят към останалия парк на службата. Поръчката беше обявена през есента на 2016 година със срок на изпълнение началото на 2017.

За двете бронирани коли висок клас, произведени през 2016 и неупотребявани, общата цена беше 2 милиона лева без ДДС. Националната служба за охрана осигурява коли за президента, министър-председателя, министри, народни представители.

Бронирана лимузина президент САЩ | Brone.bg

На този фон САЩ са доста „по-разточителни“. По разбираеми причини информацията за US-президентите е оскъдна и само премерена. За предишния президент Барак Обама изтекоха данни какви бронирани коли ползва. Те били три, за объркване на евентуалните терористи, а серията общо била от 12 еднакви на вид бронирани коли. Всяка от тях струвала по 1,5 милиона долара.

Тези бронирани коли, ползвани от Обама, до този момент се считат за най-защитените в света. Те са със специална броня, а по-голямата част от елементите се сглобяват ръчно. Вратите например били с дебелина 20 сантиметра, а стъклата – 13, като били от няколко пласта и „улавяли“ куршумите като в бейзболна ръкавица. Резервоарът същи бил с броня, а в добавка го обвивала специална пяна, за да не се запали, ако настъпи взрив.

Технологиите в тези бронирани коли включвали най-съвремените системи за сигурност, а също и шпионски разработки за следене на пътната ситуация.

Впечатляваща цена има и серията лукозни  бронирани коли, произвеждани от Мерцедес, които са с най-високо ниво на балестична защита /VR10/ – S-Guard 600. Цената им е 1,4 милиона долара.

До $ 1 000 000 пък достига цената на блиндираната Audi A8 Security. Тези бронирани коли са със защита клас VR9. Серията е съвсем нова, доставките започнаха през пролетта на 2016-а.

Бронирани коли – не само за ВИП персони

Сигурността е сред основните мотиви при избора на кола. Всички луксозни автомобили днес имат защити срещу инциденти на пътя. Едните са за избягване на катастрофа, другите се задействат при настъпване на инцидента.

Активните защити софтуерно следят поведението на колата и по-точно на системите й в пътните ситуации. Ако възникне опасност спирачките да блокират, активните защити реагиран за спирачната течност – променят и нормализират налагането към колелата. Могат да въздействат и върху въртенето на колелата, както и на волана, и др.

Пасивните системи за безопасност предпазват при настъпването на катастрофа. Те включват въздушните възглавници, коланите, столчентата, но не са само това. Има и конструктивно решение. Структурата на автомобила включва деформационни зони – отпред, в страничните части и в задната част. Те поемат енергията на удара и изменят формата си по начин, който да предпази пътническата част. Тя от своя страна е конструирана така, че при нея да има най-малки деформации.

Луксозна кола BMW 760Li | Brone.bg

Често обаче, особено при бизнес мисии, на хората им трябва сигурност и срещу нападения. Тогава прибягват до бронирани коли. Всички бронирани коли са доста по-тежки заради вложените стотици елементи, някои от които се правят на ръка. Те се влагат за укрепване на пътническата кретка. За укрепванията при различните бронирани коли  се  използват определени видове стомана, титан, сплави на алуминия, блиндирани стъкла и т.н.

Вариантите са различни според избраните защити, но като говорим за тегло на бронирани коли, трябва да прибавим най-малко тон към тежината на луксозния автомобил. Впрочем колата, в която се е возил американският президент Барак Обама, е 6,8 тона.

Въпреки увеличеното тегло, при направата на бронирани коли се запазват всички възможности на луксозните автомобили – параметри, активни и пасивни ситеми за безопасност и т.н. Така например ускорението при различните бронирани коли от 0 до 100 километра е между 4 и 6 секунди. 210-250 километра в час развиват повечето бронирани коли. По-тежките бронирани коли стигат до 180 км/ч.

Бронирани коли – луксозни летящи крепости

Всички бронирани коли запазват не само техническите данни на луксознете, но и техния комфорт. Като говорим за бронирани коли, трябва да се подчертае, че това са луксозните автомобили, но допълнително защитени.

Без значение за каква марка бронирани коли става дума, при тях купето е просторно и удобно. Седалките са като кресла, климатизирани, с отопление и вентилация. Тапицерията е от мека естествена кожа. Предлагат се телевизор със сателит, климатик, хладилник, LED осветление и т.н. На практика салонът на всички бронирани коли може да се използва и като луксозен офис, и като хотелска стая.

Луксозен автомобил BMW 760Li | Brone.bg

Идеята да се правят бронирани коли е клиентите да бъдат в своеобразни луксозни летящи крепости. Тези крепости са защитени от улични апашки нападения – с камъни, бухалки, стребла от пистолети; от автоматична стрелба с военни оръжия, извършвани от организирани банди; от високоскоростни и ракетни снаряди, взривове и химични атаки. При това елегантният им външен вид е напълно запазен.

За всички защити при производството на бронирани коли има въведени стандарти. Стандартите BRV 2009  изискват изпитания и покриване на изисквания на готовите бронирани коли и техните части при огнестрелна атака. Изпитва се здравината при различни ъгли от близка стрелба по покрив, врати, стъкла, предна част, задна част. Има заита и на колелетата, и на гумите. Отделно има изисквания за степен на защита на пода от взривове. Класовете за балистична сигурност според BRV 2009, са от VR1 до VR10.

Производството на бронирани коли е по-скъпо не само защото предлага лукс с повишена защита на личното пространство, но и заради по-сложните конструктивни решения и висококвалифицирания труд за изработката на детайлите от защитата и по-скъпите материали за самите детайли. Освен здравината, се предлагат и системи за сигурност като камери за следене обстановката около автомобила, специфично отваряне на вратите, запалване на мотора с пръстов отпечатък, отделение за оръжие и т.н.

Бронирани коли под наем – практичното решение

Цената на бронираните автомобили е твърде висока и затова по света е измислено как повече хора да имат достъп до тях. Просто се дават бронирани коли под наем. У нас също може да се наемат бронирани коли под наем.

Brone.bg например предлага два луксозни вида бронирани коли под наем за превоз на пътници и брониран автомобил, с който да се превозват ценни пратки.

Audi А8 Quattro лимузина | Brone.bg

Първият вид от предлаганите бронирани коли под наем за превоз на пътници е BMW 760Li. Това е лимузина бронирана, от клас B7 (Е67). Вторият е Audi А8 Quattro. Това също е лимузина бронирана, класът й е В7 (4Е). Б. Бронираният автомобил за ценни пратки отговаря на всички изисквания за инкасова дейност.

Предлаганите бронирани коли под наем се дават само с шофьор. Това засилва сигурността първо заради богатия опит на шофьорите с кормуване в градски и междуградски условия. Освен това отдаването на бронирани коли под наем включва възможност шофьорът да е въоръжен.

При заявката за бронирани коли под наем към въоръжения шофьор може да се наеме и персонален охранител. Наемането на бронирани коли под наем може да е за различен срок, броят на денонощията се указва при заявката, прави се и двустранен преглед на автомобила, за което двете страни подписват протокол.

При пътуване извън София клиентът трябва да поеме разходите за нощовка и храна на шофьора и евентуално бодигарда. Условието е да се осигури хотел с най-малко три звезди, включващ закуска, плюс 20 лева на ден за храна.

При ползването на бронирани коли под наем, плащането става предварително. Това може да се извърши във фирмения офис в брой, или по банков път. Може също така да се плати и на шофьора – както в брой, така и с кредитна карта. Издава се данъчна фактура.

 

BR-article-end-image