Премиум марките продължават да генерират значително по-голям пазарен дял днес, отколкото преди петнадест, десет или дори пет години. 

Mercedes-Benz е водеща марка в световните продажби за премиум лукс марки през миналата година.

Кратка история на Mercedes-Benz

Началото на Mercedes започва през 1886 г. със създаването на първото превозно средство с бензинов двигател от Карл Бенц. Benz Patent Motorwagen е финансиран от Берта Бенц с патент през 1886 г. 

По-късно през същата година Вилхайм Мейбах и Готлиб Даймлер го преобразуват. Първият им автомобил е изпратен на пазара през 1901 г. като част от компанията Daimler-Motoren-Gesellschaft, иначе известна като Daimler Motors Corporation.

 През 1902 г. Емил Джелинек, предприемач от Австрия, работи с групата и създава тяхната запазена марка. Наричат компанията на дъщеря му, Mercedes Jellinek. Първите маркови автомобили с произход Mercedes-Benz започват производство през 1926 г. След това, през 30-те години на миналия век, компанията произвежда популярния 770 модел. 

Дори Адолф Хитлер е бил видян да кара този автомобил през времето си на лидер на Третия райх.. Единствената разлика е, че той е имал бронеустойчиви предни стъкла. По-голямата част от оцелелите модели на 770 са продадени на частни купувачи, чрез търгове. Един от останалите модели е на показ в Отава, Онтарио Канада, в Музея на войната.

Mercedes-Benz

С напредването на годините Mercedes представя много иновации в безопасността и технологиите, които стават популярни и при други марки. Днес те са известни като един от най-добрите автомобилни производители в света.

 BMW заема второ място, с 311,014 записани продажби през 2018 г.

Кратка история на BMW

Компанията е създадена през 1900 г. в Мюнхен, като производител на самолети. Ранната им история все още е видима в логото на BMW – бели въртящи се самолетни перки срещу синьо небе – синьо-бялата цветова гама на логото също се позовава на синьо-бялото карирано знаме на Бавария.

BMW

 

 Карл Фридрих Рап е инженер и директор на ранната немска самолетна компания. Той създава бизнес за производството на самолетни двигатели. Компанията му е била известна като Rapp Motoren Werke и се намирала в предградието на Мюнхен, столицата на Бавария. 

 Двигателите на Рап са имали успех, но той продължил да си търси повече работа, за да поддържа компанията си заета. През 1916 г. той сключва договор за изграждане на голям брой двигатели на самолети V12 от името на Austro-Daimler. Рап търси помощник, за да финансира разширяването на своята компания, а през март 1916 г. Rapp Motoren Werke е преименуван на Bayerische Motoren Werke. Именно тогава се формира BMW.

Audi, 220 737 продадени бройки през 2019 г.

Кратка история на Audi

Audi е основана още през 1885 г., когато е създадена компанията Wanderer и по-късно става клон на Audi. Но през 1899 г. Август Хорч създава A. Horch & Cie в Кьолн, след което преминава към формирането на August Horch & Cie. Motowagenwerke AG през 1904 г. Това не трае дълго и Хорч напуска Motowagenwerke през 1909 г., основавайки собствена компания, наречена August Horch Authomobilewerke GmbH.

Може би сте забелязали, че всички тези имена на компании звучат много подобно. Съдили са Хорч за нарушаване на търговска марка и тогава той е трябвало да измисли ново име на компанията си. Така се стигна до името Audi. 

Хорч на латински е Audi, което означава „да слушам“. Така през 1915 г. се ражда Audi, официално наименовано Audiwerke AG Zwickau.

 Alfa Romeo почти удвоява продажбите си през 2018 г. в сравнение с предходната година. 

Кратка история на Alfa Romeo 

Alfa Romeo Automobiles е италиански производител на луксозни автомобили, основан от французина Александър Даррак като Società Anonima Italiana Darracq – компания, която на времето е произвеждала и продавала специални модели само за Италия. 

В края на 1909 г. италианските автомобили Darracq се продавали прекалено бавно. Именно затова партньорите на компанията наели Джузепе Мероси за проектиране на нови автомобили

На 24 юни 1910 г. в Милано е основана нова компания на име A.L.F.A. Марката е известна със спортните си превозни средства и участва в състезания с автомобили от 1911 г. A.L.F.A. влизат в моторни състезания, като водачите Франчини и Ронзони са се състезавали през 1911 г. През август 1915 г. компанията попада под ръководството на неаполитанския предприемач Никола Ромео, който преобразува фабриката за производство на военен хардуер за италианските и съюзническите войни.

  Alfa Romeo 

Alfa Romeo е име, синоним на стил и лукс и е един от най-добрите производители на луксозни автомобили в света. 

 2019 Lexus RX е сред най-продаваните луксозни автомобили. Това е най-успешният модел Lexus и както споменахме, един от най-продаваните луксозни автомобили.

Кратка история на Lexus

Пристигането на първия автомобил Lexus през 1989 г. е основна забележителност в историята на родителската компания Toyota. Това отбеляза кулминацията на безпрецедентна програма за производство, която включва десетки хиляди часове и разходи за изграждането на изцяло ново луксозно превозно средство. Пристигането на нов автомобил на пазара най-силно се е усетило в САЩ.

 Най големият защитник на Toyota, произвел изцяло нов луксозен модел, е бел Юкиясу Того, наскоро назначен за президент и главен изпълнителен директор на американското подразделение на Toyota. Напълно убеден, че марката може да създаде истински луксозен автомобил, той го представя със страст, твърдейки, че подобна кола ще повиши имиджа на компанията в най-важния й износен пазар. 

Марката Lexus се предлага в повече от 70 страни и територии по целия свят и се е превърнала в най-продаваната марка на премиум автомобили в Япония. Класира се сред 10-те най-големи японски световни марки на пазарна стойност. Седалището на Lexus е в Нагоя, Япония. Оперативните центрове са разположени в Брюксел, Белгия и САЩ в Плано, Тексас.

Lexus

Tesla Model 3 2019

Последен в списъка е друг от най-продаваните луксозни автомобилиTesla Model 3 от 2019 г. с 245 000 модела продадени през 2018 г.

 Tesla, Inc. е американска компания, специализирана в електрически превозни средства и чиста енергия, със седалище в Пало Алто, Калифорния. Основана е през 2003 г. от група инженери, които искат да докажат, че хората нямат нужда да правят компромиси, за да шофират електрически автомобили. 

Както и че електрическите превозни средства могат да бъдат дори по-добри, бързи и забавни за шофиране от бензиновите. Днес Tesla създава не само изцяло електрически превозни средства, но и много мащабни продукти за генериране и съхранение на чиста енергия.  Тесла вярва, че колкото по-бързо светът спре да разчита на изкопаеми горива и се движи към бъдещето с нулеви емисии, толкова по-добре!