Ако четете това, със сигурност може да се каже, че обичате автомобилите. Колите са продукт на красив брак между форма и функционалност. Как може да притежавате повече от един автомобил? Колите са скъпи, заемат много място, а разполагането с повече от един или два е необичайно, ненужно и непрактично.

Но какво ще стане, ако сте султан, принц, професионалист или успешен предприемач и не сте обвързани с ограничения като цена или съхранение? В тази статия ще бъдат представени, някои от най-скъпите автомобили в света.

Хората, които колекционират автомобили, го правят по различни причини. Някои ги купуват като инвестиция, защото те увеличават стойността си с времето. Това зависи от рядкостта и историята на автомобила. Други колекционери просто трябва да притежават най-доброто от всичко и така скачат при възможността да се сдобият с нови модели на редки и екзотични автомобили. 

Много колекционери са ексцентрични личности, които притежават превозни средства по поръчка, вдъхновени от собствените си визии за дизайна на автомобили. Независимо от причините, колекционерите на автомобили и техните колекции, представени в тази статия, са необикновени и невероятно впечатляващи. 

Възможно е да посетите и разгледате някои от тези колекции, макар че шепа от тях всъщност са отворени за обществото. За повечето от колекциите обаче ще трябва да се съгласите да ги разгледате тук:

Колекцията на Тириак (Tiriac)

Кои са най-впечатляващите лични колекции на луксозни автомобили в света?

Колекцията Тириак е от личните автомобили на Йон Тириак, румънски бизнесмен и бивш професионален хокеист на тенис и лед, чиято кариерата бе изключително успешна. Той работи като треньор и мениджър на няколко видни играчи. Пенсионира се през 1979 г. с 23 титли.

На следващата година Йон Тириак основава частна банка, първата по рода си в посткомунистическа Румъния, която го прави най-богатият човек в страната. С богатството, което прави от това си начинание, г-н Тириак успява да финансира страстта си към автомобилите. Колекцията му от коли съдържа около 250 исторически превозни средства и екзотични автомобили, сортирани по тематика, които са достъпни за разглеждане от обществеността в съоръжение близо до Букурещ.

Колекцията на Кен Лингенфелтер (Lingenfelter)

Кои са най-впечатляващите лични колекции на луксозни автомобили в света?

Кен Лингенфелтер разполага с абсолютно невероятна колекция от редки, скъпи и красиви коли. Той е собственик на Lingenfelter Performance Engineering, известен производител на двигатели и тунинг компоненти. Огромната му колекция от почти двеста автомобила се помещава в сграда с площ 40 000 квадратни метра в Мичиган

Колекцията е отворена за обществеността и лично Кен съпровожда обиколки на съоръжението, където предоставя проницателна и завладяваща информация за уникалните превозни средства там. Огромното хале, в което се съхранява колекцията, също се използва повече от 100 пъти годишно за различни благотворителни събития.

Кен има дълбока връзка и любов към GM превозните средства, тъй като баща му е работил за компания, наречена „Fisher Body“, която прави корпусите за висококачествени GM продукти. Друг впечатляващ акцент на колекцията е Lamborghini Reventón от 2008 г., един от едва 20-те построени някога!

Шейх Хамид Бин Хамдан Ал Нахиян (Sheikh Hamad Bin Hamdan al Nahyan)

Кои са най-впечатляващите лични колекции на луксозни автомобили в света?

Шейх Хамад Бин Хамдан ал Нахиян от управляващото семейство на Абу Даби е един от най-богатите хора на планетата. Като милиардер той успява да финансира страстта си към чужди и оригинални автомобили. Шейх Хамад, известен още като „Шейхът на дъгата“ заради покупката на 7 автомобила Mercedes-Benz S-класа в 7 цвята на дъгата, е построил гигантско помещение, оформено като пирамида, за да приюти в него и да покаже безумната си колекция от коли и камиони.

Колекцията е отворена за обществеността и разполага с някои много интересни превозни средства, включително оригинален Ford Model T (напълно възстановен), Mercedes S-Class Monster-Truck, гигантска къща на колела и много други творения, които са толкова странни, колкото и прекрасни.

Акцентите на неговата колекция са гигантски реплики на винтидж камиони, включително Willy Jeep от ерата от Втората световна война и най-големият Dodge Power Wagon в света. Вътре в масивния Power Wagon са разположени четири спални и кухня с мивка и печка в пълен размер. 

Шейх Султан Бин Зайед Ал Нахаян Султан притежава безумно скъпа колекция от редки и красиви суперкари. Автомобилите се съхраняват в частно помещение в Абу Даби, ОАЕ, наречено „SBH Royal Auto Gallery“. 

Някои от изключителните автомобили в колекцията включват: 

  • Aston Martin One-77
  • SLR на Mercedes-Benz Stirling Moss
  • Bugatti EB110
  • един от двадесетте Lamborghini Reventóns в света
  • ултра рядък Maserati MC12

Колекцията включва не по-малко от пет Bugatti Veyrons. В нея има над тридесет суперскъпи коли и много от тях са на стойност няколко милиона долара. Разглеждайки списъка с ексклузивни автомобили в колекцията, очевидно е, че шейхът има много добър вкус.

Колекция на H.S.H. Принц Рение III Принцът на Монако

Кои са най-впечатляващите лични колекции на луксозни автомобили в света?

Принц Рание III от Монако започва да събира автомобили в края на 50-те години на миналия век, а когато колекцията му нараства, става ясно, че гаражът на Кралския дворец не е достатъчно голям, за да ги съхранява. Поради това той премества колите си в по-голямо съоръжение и през 1993 г. отваря колекцията за обществеността. Съоръжението е разположено на Terrasses de Fontvieille и заема 5000 квадратни метра!

Вътре посетителите ще намерят над сто редки автомобила, включително Deon Dion Bouton от 1903 г., състезателен автомобил Lotus F1 от 2013 г. и Lexus, използвани от кралската двойка в деня на сватбата им през 2011 г.

Други превозни средства включват автомобил, който се е състезавал в известното рали „Монте Карло“, и автомобили, участвали във „Формула 1“ от Гран при на Монако.

Ралф Лорен (Ralph Lauren)

Кои са най-впечатляващите лични колекции на луксозни автомобили в света?

От всички колекции на автомобили в този списък, абсолютен фаворит е този, който е собственост на легендарния моден дизайнер Ралф Лорен. Колекцията му от около 70 автомобила е може би най-високо оценената в света с прогнозна стойност от над 300 милиона долара. 

С нетна стойност от 6,2 милиарда долара, г-н Лорен може да си позволи да продължи да добавя спиращи дъха ви, уникални автомобилни съкровища в своята колекция. Акцентът на колекцията е Bugatti 57SC Atlantic от 1938 г., един от четирите построени някога, и един от двата, които все още съществуват.

Автомобилът е на стойност около 50 милиона долара и печели както „Най-доброто в шоуто“ на 1990 г. „Pebble Beach Concours d’Elegance“, така и „Concorso d’Eleganza Villa d’Este“ от 2012 г., най-престижното автомобилно изложение в света. Друг автомобил в колекцията е 4.5-литров Blowley от 1929 г. „Blower“, който участва в едно от най-старите автомобилни състезания в света, „24 часа на Льо Ман“, през 1930, 1932 и 1933 година.