Увеличени заплахи – усилено търсене на повишена сигурност

През последните десетина-петнадесет години и криминалният свят, и различни екстремистки групировки проявяват все по-голяма изобретателност за нападения и атентати. При това стават все по-брутални, а няма изгледи агресията им да спре.

Путин в бронирана кола | Brone.bg

Тези обстоятелства променят международните стандарти за сигурност на бронираните автомобили, като се въвеждат по-високи изисквания и по-екстремни изпитания. Отделно автомобилните компании разработват нови технологии, които използват за повишената защита на бронираните им коли.

Най-високата степен на защита на бронираните автомобили в момента е VR10. Освен за защитеност при различните други възможни атаки, то включва специален нов тест и сертификат за защита при взривове. Това супер-ниво обаче още не е въведено масово по света. То беше постигнато наскоро – миналата година „Мерцедес“ представи свой модел със защита VR10.

Повечето бронирани VIP лимузини, включително и на държавни ръководители, са все още с ниво VR9. С VR9 например са автомобилите, с които се предвижва Владимир Путин, а е известно как стриктно е пазен руският президент.   Впрочем през 2018-а ще излезе нова модерна серия коли за държавния глава на Русия. За тях разбира се не изтичат никакви съществени подробности – автомобилите се правят в малък супер-секретен завод някъде в Москва.

Със сигурност са се търсили нови технологии и конструкторски решения, защото за произвеждането е предвидено немалко време – програмата беше приета през 2014 година.

Предвидено е да има лимузина, джип, седан, както и миниван. Освен че най-вероятно ще са покрити всички изисквания на VR10, възможно е да има и допълнителни „екстри“.

„Ауди“ също има разработки на бронирани лимузини, в които някои от елементите отговарят на изискванията на VR10. Тъй като търсенето на пазара се засилва, предполага се, че различните компании скоро ще излязат с модели с най-високата защита, BMW също прави разработки. „Мерцедес“  пък работи върху нова версия, която явно трябва да „надкочи“ сегашната, макар че тя и без това вече има ниво VR10.

Лукс и комфорт сред максимална защита

Бронираните коли разбира се са по-тежки заради усилената конструкция, и различни елементи като стъклата например. Това обаче  не им отнема възможностите да са луксозни и на външен вид, и отвътре.

Бронирана лимузина Audi А8 Quattro | Brone.bg

Съвременните разработки предлагат елегантни форми и целия комфорт и екстри, присъщи на небронираните луксозни коли. Дизайнът е такъв, че да не може да се разпознае какво е нивото на сигурност и дори да се различат от луксозните небронирани автомобили. Целта е объркване на евентуалните нападатели.

При това возят изключително меко,  до 100 километра в час  различните модели достигат  за 4-6 секунди, а максималната им скорост според усилването на конструкцията е  180 – 250 километра в час.

Разбира се, комбинацията супер-лукс и супер-сигурност, се отразява на цената – тя може да стигне до близо 1,5 милиона евро.

Първата бронираната невоенна кола, постигнала защитната степен VR10, е Mercedes-Maybach S600 Guard. При тази лимузина особено съществено е повишеното ниво на сигурност при атаки със взривове.

Тестовете са правени са направени в град Улм – в престижния Институт по балистика, чиито изпитания и удостоверения са международно признати.

Моделът е устойчив при нападения с взривове от непосредствена близост или под него. При 4 спукани гуми, може да поддържа до 100 км/час, има съвременна противопожарна система, черна кутия, интерком и т.н.

Бронята защитава шофьора и пътниците не само от стрелба от военно автоматично оръжие с калени куршуми, но и от снаряди – високоскоростни и ракетни, изстреляни от различни ъгли.

Конструктивните укрепвания при бронираните коли стават чрез усилване на ключови места за защита на пътниците и шофьора. Използват се елементи от специална стомана, технологиите включват титанови сплави, органични полимери с изключителна здравина и т.н. Стъклата освен че са по-дебели, са обработени с прозрачни слоеве от специални вещества.

По принцип колите с най-висока защита са за предпазване от брутални смъртоносни атентати.  Те са подходящи за президенти, монарси, ръководители на международен бизнес или големи структури за борба с мафията.

Бронирани коли под наем – какво получаваме?

На практика защитата на бронираните коли срещу нападения за обир, отвличане и други подобни, е осигурено още при нива на сигурност VR6 и VR7.

Луксозна кола BMW 760Li | Brone.bg

Този вид бронирани коли от години се произвеждат за известни личности от шоубизнеса например. Предпазват от стрелба с автомати от рода на „Калашников“ например, снайперни пушки, нападателни взривове, химически атаки.

При тях е много популярна услугата бронирани коли под наем с шофьор, каквато например предлага brone.bg. Тази услуга се ползва както от деловите среди при бизнесмисии, така и при големи церемонии, на които пътят и времето за пристигане на участниците може да се научи предварително от евентуалните нападатели.

При предлаганите бронирани коли под наем има и още един елемент на сигурност – шофьорът може да е въоръжен, а при желание персонално се осигурява и въоръжен бодигард.

Освен това предоставяните бронирани коли под наем се шофират от професионални водачи с опит в различни ситуации и по градски улици, и междуградско пътуване. Това е в полза на сигурността не само срещу нападение, а и при движението на автомобила.

Предложенията за бронирани коли под наем са разнообразни – включват различни марки и модели, като „най-далечната“ година на производство е 2008. Сред най-често срещаните в офертите са германските марки и модели, които имат традиции в това отношение и се отличават с голяма прецизност.    Офертираните бронирани коли под наем са поддържани в идеално състояние, като в специализирани сервизи им се извършва и редовна профилактика, за да са в постоянна готовност и за дълъг път.

Те могат да се наемат почасово, но може и за поредица дни. Тогава разбира се клиентът трябва да поеме разходите на шофьора и евентуалният въоръжен бодигард – хотел поне 3 звезди с включена закуска и 20 лева на ден за храна.

Подходящо и за деловите среди, и за артистичните натури

При замисъла за бронирани коли под наем е отчетено, че ще ги ползват хора от различни сфери на социалния живот. Предвидени са и двете „крайности“ като човешка натура и нагласа – от деловитостта и навиците на бизнессредите, до волната артистичност на хората на изкуството. На които трябва да им е удобно и комфортно.

Бронирано BMW черно, на улицата | Brone.bg

Затова  се предлагат бронирани коли под наем, в които може както да се работи като в съвременен офис, така и да се релаксира като в хотелска стая. Това го позволяват многобройните екстри в различни направления за удобство на клиента.

Интериорът е изключително изискан и  елегантен, материалите са от естествена кожа и дърво. Седалките за пътниците са масажиращи, могат да се накланят, с възглавници, колите са оборудвани с най-съвременни развлекателни системи. Има и системи за опресняване на въздуха, озониране, ароматизиране.   Задната част може да се отдели с преграда, което допълнително да засили усещането за защитено и уютно лично пространство. А може и да се използва като своеобразна „конферентна зала“ за разговори по сделки, за обмен на поверителна информация и т.н. – колите са оборудвани и с най-модерни комуникационни устройства.

Договорите и плащането за бронирани коли под наем у нас са по българското законодателство и клиентът предварително може да се осведоми за процедурите. За платената сума се издава фактура, като клиентът може да избира дали да плати по банков път, дали в офиса на фирмата, дали да даде парите на шофьора, или да ползва кредитна карта. Цената е с включен ДДС.

На автомобила, който ще бъде нает, се прави подробен двустранен оглед на състоянието, за което се съставя и подписва протокол.

Разбира се, предлагат се не само бронирани коли под наем, човек може да наеме и небронирани луксозни, спортни, ретро, джипове, че даже и моторници.

 

BR-article-end-image