Връзката ни с автомобила започна преди повече от век, когато първата „безконна карета“ навлезе в сърцата ни. Добре познати автомобилни музеи показват както от класиката, така и от еволюцията на инженеринга и дизайна. Те също така ни напомнят за влиянието на автомобила върху световната култура и икономика и защо се влюбваме в него още от самото му начало.

Вижте нашия списък с най-посещавани автомобилни музеи по света с голямо разнообразие от красиви, редки и интересни автомобили.

Фолксваген Автостад – Волфсбург, Германия

Автомобилният и научен комплекс на VW се превърна в топ туристическа дестинация и става толкова популярен, че BMW копира от него концепцията за новото си BMW Welt в Мюнхен.

Експонатите на музея се състоят от предимно немски марки, включително оригиналния Beetle, проектиран от Фердинанд Порше. Всяка марка и партньор на VW има своя собствена витрина. Bentley показва половин дузина елегантни и исторически модели.

Най-посещаваните автомобилни музеи в света

Автомобилен музей Петерсен – Лос Анджелис, Калифорния

 

Този музей се помещава в бивш универсален магазин на булевард Уилшър, достатъчно голям, за да показва 200 исторически превозни средства наведнъж. Повечето са групирани в серия от периодични диорами, персонализирани в стил от 1950 г. Колите са изложени в „гараж“ с автентично изглеждащи детайли за периода. Понеже това е Холивуд, там също са изложени автомобили от известни филми и дори някои коли на известни личности, включително редкият Ferrari кабриолет 400i от 1983 г., бил някога собственост на Род Стюарт.

Музей на Mercedes-Benz – Щутгарт, Германия

Най-фотографираната кола тук (не изненадващо) е емблематичният червен 300SL Gullwing от 1950-те години. Секцията за спортни автомобили включва носителя на Гран при на Хуан Мануел Фанджо през 1956 г. и футуристично изглеждащия Mercedes-McLaren от Формула 1.

Национален Corvette музей – Bowling Green, Кентъки

Toyota Mega Web – Токио, Япония

Шоурум, увеселителен парк, научен музей, исторически музей – в тази сграда се намира по нещо за всеки. Можете да се возите се в компютърна кола без шофьор, или да изпробвате модели на Toyota, които не се предлагат в САЩ, като луксозния седан Century V12.

“Историческият гараж” има голям раздел за спортни автомобили, включително Ford Lotus Формула 1 на Марио Андрети от 1977 г. Включени са и ’81 DeLorean DMC 12′ със сребрист завършек и блестящият кабриолет ’59 Eldorado. Този музей също има впечатляваща колекция от всички лети автомобили, камиони, автобуси и мотоциклети за продажба, включително мотоциклет Honda Super Cub ’68 и емблематичния VW Microbus.

Най-посещаваните автомобилни музеи в света

Музей Миле Миля – Бреша, Италия

Това е единственият автомобилен музей в света, разположен в манастир от 11-ти век, подходяща обстановка за онези, които обичат ретро спортни коли – като италианския Монца Скаглиетти от 1955 г. и Ланция Априлия от 1937 г. Специален раздел е посветен на Енцо Ферари. Друг район представя прочутото състезание Миле Миля от Бреша до Рим, провеждащо се от 1927-1957 г. без прекъсване с изключение годините на Втората световна война. Има снимки на шофьори и участници, включително на артилериста Уго Барета и състезателя Стърлинг Мос. Всеки април се пресъздава това събитие, ограничено до коли от ’57 или по-рано. За разлика от събитието, което го вдъхновява, това е рали, а не състезание. Собствениците на някои превозни средства ги изваждат направо от музея, за да участват в ралито.

Автомобилен музей в Шанхай

Това е първият професионален музей, фокусиран специално върху автомобилите в Китай. Шанхайският музей демонстрира над сто години развитие на автомобилите в трите си павилиона, посветени съответно на историята, колекционирането и проучването на автомобилите, както и зона за временни изложби.

Музеят е отворен за обществеността за първи път на 17 януари 2007 г. Той разполага с около 70 класически автомобила с история и развитие на специфичния автомобил.

Музеят е разделен на три павилиона: исторически, античен и проучвателен. Историческият павилион съдържа 27 автомобила, представляващи основни етапи в автомобилното развитие. Античният автомобилен павилион съдържа 40 автомобила от 20 различни производители, датиращи между 1900 и 1970 г. В музея се помещават китайски и чуждестранни автомобилни модели, включително Fords, Fiat 500, Austin 7, Rover P5, Jaguar E-Type и GM EV1. Музеят се намира в парка Auto Expo на Международния автомобилен град Шанхай.

Най-посещаваните автомобилни музеи в света

Национален музей на автомобилите (колекция Harrah) – Рено, Невада

Заедно с изграждането на империя за хотел-казино, Уилям Хара събира огромна колекция от превозни средства, в която са изложени 200 от неговите любими автомобили. Включен е Максвел от 1911 г., което е първата му придобивка. Раздел „Автомобили на звездите“ включва кадилака „All-Weather Feton Cadillac“ от 1933 г. на Ал Джолсън, Max 23 от Джак Бени от 1923 г., Меркурий от 1949 г., задвижван от Джеймс Дийн във филма от 1955 г. „Бунтовници без причина“, и твърд плот на Ghia от 1961 г., собственост на Франк Синатра. Голяма част от музея е посветен на четири автентични улични сцени, представящи всяка четвърт на 20 век, с фасади, авто и артефакти от всяка епоха. Особено значение има битовият 1908 Томас Уая (Thomas Wire), който спечели тази година надпреварата “около света” (Around the World). Въртящите се дисплеи също са тематични, като например „Кабрио от 50-те години на миналия век“.

Музей на моторите в Андора

Този музей е вълшебно място, където десетилетна история е събрана на 654 квадратни метра, и включва някои от най-очарователните мотоциклети. Този музей трябва да се види от всички любители на моторите и изобщо от любопитните хора. Той се намира в Канило, в зала само на няколко метра от паркинга на църквата Сант Джоан де Казел.

Най-посещаваните автомобилни музеи в света

Музеят показва десетки модели от различни производители и периоди от време, както и от редица държави (най-старият е от 1896 г., а най-новият е от 2013 г.), както и миниатюрни репродукции и други малки куриози, свързани със света на мотоциклетизма. Един от най-старите модели, показвани в тази грандиозна галерия, е Франсез-Диамант (Française-Diamant), модел 1900 г. от Франция с 1 см 3 двигател с основен дизайн. Един от най-ярките модели е т.н. “Величествен моторомобил“ (Majestic Motormobile) от Франция, датиращ от 1930 г., който притежава много специфична и доста уникална естетика. Разбира се, ще намерите и Vespas от Италия: един музеен модел е 125 cm 3 от 1952 г., сред много други. Моделите на Bultaco и Montesa през 60-те години са достойни представители на испанската индустрия, някои от които са конкуренция от високо ниво.

Капацитетът на музея е ограничен до 150 души. Може да го посетите индивидуално или в групи с екскурзоводско обслужване с продължителност около 45 минути, на четири различни езика: каталунски, френски, испански и английски. Музеят е достъпен и за хора с намалена подвижност.