Кое определя коя кола е най-добрата? Всеки има индивидуални предпочитания, но когата става въпрос за сериозна класация, на помощ идват експертите. 

Най-същественото предимство на бронираните автомобили е, че осигуряват максимална сигурност, гарантират безопасността и живота на пътниците в тях. 

Тази характеристика обаче далеч не е достатъчна, ако трябва да се сравняват различните модели бронирани коли. Тогава на преден план излизат още бързината, маневреността, лекотата и куп други технически специфики.

Кои са най-добрите бронирани автомобили в света?

По отношение на защитата, според новия международен стандарт VPAM, могат да се разграничат 14 степени. Стандартът е признат от повече от 15 години от Европейската асоциация на центровете за сертифициране на устойчиви на куршуми материали и конструкции. 

Най-общо казано, всяко ниво отговаря на определен калибър и вид боеприпас. Под внимание се вземат вида и здравината на бронята, стъклата и още важни особености на автомобила.

Благодарение на съвременната технологична революция, автомобилните инженери, конструктори и дизайнери създават все по-впечатляващи машини. Превозните средства стават все по-бързи, издръжливи и с всевъзможни екстри. А производителите на превозни средства създават все по-нови предложения.

С уговорката, че класация на най-добрите бронирани автомобили не би била дълготрайна, с оглед постоянните постижения в масовото производството и индивидуалните поръчки, то все пак може да се посочат някои от всепризнатите постижения на пътя. 

Те са считани за едни от отличните бронирани машини в момента, които са подходящи за градски условия и за пътуване на по-дълги разстояния. Всяка от колите има достатъчно отлични показатели и предимства, с което заслужено може да попадне в своеобразния Топ на следващата класация. 

Най-добрите бронирани превозни средства 

Audi RS7

Започваме с признатия за най-бърз брониран автомобил Audi RS7. Олекотяването на конструкцията му, позволява наистина завидни параметри на машината. Луксозното и максимално защитено превозно средство постига ускорение от 0 до 100 км/час за зашеметяващите 2,9 секунди. 

Кои са най-добрите бронирани автомобили в света?

Още по-впечатляваща е максималната скорост от 325 км/час, която може да развие бронираната кола. Едно от техническите предимства на автомобила са поликарбонатните панели по корпуса и “звяра” под капака. 

Иновативната конструкция осигурява необходимата издръжливост, която по нищо да не отстъпва на стоманената броня, но пък да е с почти 60 на сто по-лека. Така колата е неземно бърза и маневрена. 

Значителни подобрения има и в ултрамодерните стъкла, които осигуряват отпор на куршумите на Magnum 44. Екстрите на Audi RS7 не спират дотук, защото шофьорът може да активира димна завеса около машината и да включи системата за защита от химическо нападение. Бронираният автомобил е снабден с 4,0-литров V8 бензинов двигател, който е с  две турбини.

Klassen Land Rover Range Rover Autobiography

В Топ класацията е ред на спиращият дъха брониран модел возила Klassen Land Rover Range Rover Autobiography. Още на външен вид колата впечатлява с мащабите си, тъй като  достига до 6,2 метра. 

Кои са най-добрите бронирани автомобили в света?

Балистичната му защитата може да предотврати атаки от автоматично оръжие с калибър 7,62, както и да издържи до 80 километра след нападение. Независимо от своите параметри, возилото може да е шестместно или броят на седалките да са по поръчка на клиентите.  

Rolls-Royce Phantom

Дело на същата автомобилна компания е и Rolls-Royce Phantom. Тук отново имаме един доста удължен модел на кола, която достига 7 метра дължина. 

Моторът на машината е с мощност от 571 конски сили, а луксозната лимузина има изискан салон. Вътре, автомобилът е оборудван с ултрамодерна аудиосистема и светодиодно осветление. По отношение на степента на защита, моделът може да понесе атака от Калашников и от гранати.   

Кои са най-добрите бронирани автомобили в света?

Lincoln Navigator L

Не по-малко добър е бронираният Lincoln Navigator L. Автомобилът се произвежда от канадската компания Inkas. 

Направените подобрения по дъното, покрива и страничните врати гарантират максимална сигурност на пасажерите от пушки с калибър 7,62×63 мм и гранати DM51.  

В допълнение към това по отношение на техническата част, моторното превозно средство е с 3,5-литров 6-цилиндров двигател с две турбини. Автоматичната скоростна кутия е 10-степенна.

BMW

BMW също предлага брандирана версия на свои модели коли. Представяме ви X5 Protection VR6. Кросоувърът по нищо не отстъпва на останалите бронирани машини. Автомобилът има защита срещу Калашников и 15-килограмова тротила атака. Конструкторите на модела са подсилили покривът, за да може да издържи на нападение с дрон с 200-граммов заряд С4. 

Вътре в купето са осигурени екстри, които помагат да се съхрани живота на пътниците от различни оръжия и неприятни изненади на пътя. BMW X5 VR6 Protection разполага с 4,4-литров V8 с две турбини. 

Максималната скорост, която може да развие моторното превозно средство на шосето, е 210 км/час. Ускорението от 0 до 100 км/час се постига за забележителните 5,9 секунди.

Кои са най-добрите бронирани автомобили в света?

Aurus Senat L700

Бронираният Aurus Senat L700 е подобреният вариант на луксозната лимузина Senat L700. Подобренията в конструкцията дават изключително високо ниво на балистична защита. 

Конструкторите разкриват, че са това е постигнато с помощта на броня, стомана и елементи от кевлар. Целта е предпазване от бронебойни куршуми, дори от снайпера „Драгунов”. 

Това бронирано превозно средство е предназначено за превозване на политическия елит на Русия, като до няколко години се очаква да бъде пусната в производство и за частни клиенти. 

Под капака има 4,4-литров бензинов V8 с турбо двигател, а автоматичната скоростна кутия е 9-степенна.

Заключение 

Разбира се, това са само част от познатите бронирани машини на пътя. А и новите модели винаги изненадват с ултра модерни подобрения. От друга страна, когато колата е по поръчка, доста от екстрите могат да се увеличават пропорционално на цената.

Кои са най-добрите бронирани автомобили в света?Експертите по защита казват, че в съвременните моторни превозни средства технологиите позволяват да се вложат много нови подобрения. Това се дължи до голяма степен и на използваните материали. 

С тяхна помощ се запазват мобилността и маневреността на автомобила и както стана ясно, това вече не трябва да е за сметка на бързината на машината. Ето защо по-сигурните коли може да развиват и доста високи скорости. 

Бронираните модели отдавна вече не са рядкост по пътищата. Те вече не са запазена марка само за политическия елит или за известните личности. 

Все повече се увеличават клиентите, които искат максимално качество плюс максимална сигурност за себе си и своите спътници. Именно поради тези причини, мното от големите производителите на моторни превозни средства, успяват да предлагат бронирани автомобили, които да покриват определени стандарти, наложени от пазара. 

Бронемобилите вече не се асоцират само с военни действия, а се ползват от частните клиенти с различен социален профил. Много от колите са изключително луксозни и приспособени за градски условия, а външният им вид не винаги издава, че са свръхзащитени.  

 

Снимки: brone.bg