Максимална сигурност е основната характеристика на всеки брониран автомобил. Гарантираната екстра доскоро беше запазена марка за политически лидери, популярни звезди и бизнесмени, но бронираните коли все по-масово се появяват на пътя. 

Докато преди десетилетия понятието бронирани автомобили по-скоро се е асоциарало с военни действия, то днес е напълно нормално подобни возила да се видят и в градски условия. 

Сто години след появата на първата бронирана лека кола, която е направена за Ал Капоне, днешните й аналози са значително по-усъвършенствани по отношение на нивото на защита, което най-вече е благодарение на технологичния бум и иновациите. 

И докато бронираното возило на Капоне е трябвало да го предпази от „патлаците“ на конкуренцията и от полицаите, то сега и оръжията са други, и предизвикателствата са различни. Целта обаче все така е една – максимално да бъдат защитени пътниците в бронирания автомобил и да бъдат недосегаеми при злонамерени действия срещу тях. 

Какви са ползите от бронираните автомобили?

Когато става въпрос за бронирани автомобили, основната характеристика е тяхното ниво на защита. Разбира се, всички нововъведения са следствие от техническия напредък и креативността на автомобилните инженери. 

Бронирани могат да бъдат широк спектър от превозни средства, като например това може да са лимузини, джипове, седани и с тях  максимално защитени да са хората вътре, независимо дали ще се движат в градски или извънградски условия.  

Осемстепенният стандартът EN за балистична защита определя нивото на автомобила

Стандартът EN 1522/EN 1063 предлага седем нива, които са от B1 до B7. Те са признати от Европейския комитет по стандартизация. Счита се, че от първо до пето ново автомобилът пази до средни по мащаб въоръжени атаки. 

Превозните средства от клас B1 и B2 имат броня, която защитава от 9-милиметров и 38-милиметров снаряд. При B3 обвивката може да предпазва от снаряди .357 Магнум. Нивото B4 е по-високо и съответно гарантира сигурност при по-сериозни нападения дори с 44 Магнум. 

Експертите казват, че колкото по-висок е класът, толкова по-добри са показателите на колата. Затова при ниво B5 вече говорим за опазване на пътниците в колата при атака от 5 метра разстояние с Магнум. 

Защита от  куршуми 50-ти калибър и различни по степен експлозии пък гарантира В6, което предпазва и от 7.62×54-милиметрови куршуми, изстреляни от снайпер Драгунов или П KM картечници. 

Автомобилите с ниво В6 или В7 имат значителни подобрения, тъй като използват високо ниво на балистична стомана и закалени стъкла. По този начин те са защитени от обстрел с руския АК-47, американските М14 и М16, немския G3, белгийския FN FAL. 

Неслучайно подобни возила се използват и в райони на военни конфликти. Последните две нива дават сигурност и при нападения с ръчни гранати и гранатомети. 

Какви са ползите от бронираните автомобили?

VPAM е новият международен стандарт, които определя  14 степени на защита  

Когато оръжията се променят, трябва да се променят и начините за защита от тях. Това основно касае бронираните автомобили, за които има нов стандарт за защита. 

Той е популярен от около 15 години и е одобрен е от Европейската асоциация на центровете за сертифициране на устойчиви на куршуми материали и конструкции VPAM. 

14 са нивата според новия стандарт за защита. Всяко ниво отговаря на определен калибър и вид боеприпас. Но оценката на автомобила все пак е цялостна, което означава, че от съществено значение е и  бронята, стъклата или други важни характеристики на превозното средство. 

Старият индекс B7 отговаря на VR9 от общо 14-те нива. Автомобилите, които покриват едно от първите пет нива осигуряват защита от 9-мм патрони или 357-ми калибър за пистолет осигуряват автомобилите от първите пет нива на балистична защита. 

Подобни превозни средства са по-достъпни и често могат да бъдат засечени и в градска среда.  

И все пак, колкото и високо да е нивото на техническите показатели на един брониран автомобил,  той  може да даде 100% гаранция за сигурност, само ако има серия от масивни взривове. Но за градски условия 14 степен е твърде сериозна екстра и дава максимална сигурност на шофьора и неговите спътници.  

Отдаване на бронирани автомобили под наем

Широко разпространено по цял свят е отдаването на бронирани автомобили за определен период от време, когато важна особа е в чужбина и иска специален превоз. Бронираният автомобил под наем е най-лесният и бърз начин да се осигури сигурност и защита на пътя. Независимо дали е с повод или без, подобно удоволствие винаги си заслужава. 

Отлични коли, коректна услуга и високо качество предлага Броне. Там може да откриете своя брониран звяр. Компанията разполага с богат набор от превозни средства, които могат да задоволят и най-високите изисквания на клиентите. 

Когато колата е под наем, може да се наеме и квалифициран  шофьор. Водачите са инструктирани да са коректни, вежливи и задължително условие е да са професионалисти. Освен това колите са добре поддържани, с високо качество и добри цени. 

Колата под наем е добър избор, когато клиентът има необходимост от високопроходима машина, за да стигне до хижа в планината, например. Много често бронираните лимузини са предпочитани за сватбени тържества. Те осигуряват разкош, защита и множество екстри за пътниците. 

Наетите бронирани коли не са просто средство за превоз. Те могат наистина да са защита за своя ползвател. Целта на подобно превозно средство е да гарантира здравето и живота на пътниците и водача. 

При една висока степен на защита, возилото наистина може да   посрещне дори дъжд от куршуми безпроблемно, както и по-сериозни атаки.

Какви са ползите от бронираните автомобили?

Колко струва да се наеме брониран автомобил? 

Сигурността е важна и затова всяка допълнителна екстра на бронираното возило ще е включена в цената, но кое струва повече от човешкия живот? 

При наемането на автомобил си спестявате доста главоболия, ако сте със собствена кола. Пък и може да наемете возилото за определено време, за няколко часа, дни или седмици. Спестявате си да имате грижа за поддръжката, ремонти, щети и др. 

Под наем е  оптимален вариант, който се радва на широка популярност при бизнес пътувания, отпуска или делови срещи. Разходите под наем са далеч по-ниски при всички консумативи и обслужване, отколкото ако сте със собствен автомобил. 

Все по-често клиентите търсят бронирани бусове и мотори. В България компанията “Броне” предлага и тази възможност. При използване на бус може да се поиска допълнителна услуга, която включва професионална охрана, т.е. може да си наемете и ескорт, ако е необходимо. Моторите се отдават срещу показване на валидна шофьорска книжка. 

На страницата на Броне.бг ще откриете цялата налична информация и условия за наличните автомобили и как могат да се наемат. Клиентите на фирмата са с отлични отзиви и препоръки за наличните превозни средства и екипа от професионалисти.

Снимки: Броне.бг