Тенденции в бронирането на автомобили

Бронираните автомобили отдавна не са екзотика, а все по-желана екстра от повечето притежатели на моторни превозни средства. Отмина времето, когато подобна кола се приемаше за запазена марка на гангстери, политически лидери и холивудски знаменитости. 

Днес бронираните автомобили са част от трафика на всеки голям град, което изправя производителите пред предизвикателството да покрият изискванията на широк кръг от клиенти. Голямото предимство на защитените возила е тяхната гарантирана сигурност, което ги прави предпочитани пред останалите МПС-та. 

От своя страна това провокира креативността на автомобилните инженери, за да намират начин да усъвършенстват характеристики при всеки нов модел.  

Какви са новостите в бронирането на автомобили? 

Иновациите в автомобилостроенето са пряко зависими от технологичния бум в последните десетилетия. При проектирането на една кола се цели постигане на подобрен вариант, за да може да превъзхожда предходните модели в няколко основни направления – сигурност, скорост, маневреност, икономичност и дизайн. 

Масовото навлизане на бронираните автомобили налага съчетаването на три вида защити – външна, вътрешна и смесена. Идеята е да има коли, които да са  напълно неотличими със своите екстри на пътя. Възможно е тяхната специална броня по външен вид да не издава с какво се отличава от останалите автомобили. 

Тенденции в бронирането на автомобили

Повечето защити обаче увеличават теглото, а това пряко е обвързано с маневреността на МПС-то. Именно тук се налага сериозната намеса на конструкторите и инженерите. В тяхна помощ са новите технологии, които позволяват да се вграждат олекотени елементи и да се намират успешни заместители на високо закалената стомана, например. 

Автомобилните компании използват при създаването на новите бронираните модели съвременните многослойни полимери. Благодарение на своите характеристики, те успяват да преминат тестовете с различни видове оръжия.  

Много от модерните екстри са свързани и с вътрешната защита, която е свързана с обзавеждането на автомобила с ултра технологии, като скенери за поставени взривове или снайперисти, блокиране на проследяващи устройства, димни завеси, сигнални уредби и други. 

Целта на всички подобни иновативните джаджи е да защитят максимално хората в колата от престъпни нападения, терористични и военни атаки. 

По-модерна визия или по-добра защита?

Когато става въпрос за брониран автомобил, сигурността винаги е водеща характеристика. Но, това в никакъв случай не означава, че новите модели на пътя нямат добър външен вид. Даже напротив, защото фаворитите са изключително луксозни и някои от тях са като извадени от топ филмов екшън. 

Всепризнатите топ бронирани машини са уникално съчетание на технически показатели и дизайн. В тази класация попадат бързи, красиви и “желязни” автомобили. 

Сред най-отличимите на шосето е Audi RS7, което вдига зашеметяващата скорост от 325 км/час. Една от тайните се крие в поликарбонатните панели по корпуса, които осигуряват необходимата издръжливост, но пък позволяват също така бързина и маневреност. 

Тенденции в бронирането на автомобили

Не по-малко впечатляващи са Klassen Land Rover Range Rover Autobiography и Rolls-Royce Phantom, които понасят атаки от различни оръжия, сред които гранати и Калашников.

BMW X5 Protection VR6 също предлага отлична защита, тъй като може да издържи на 15-килограмова тротила атака и същевременно е бърза и с модерна визия. 

Подобрен вариант на луксозна лимузина е бронираният Aurus Senat L700, който с изключително високо ниво на балистична защита. 

Какво отличава съвременните бронирани автомобили от първите такива? 

Един век след първата градска бронирана кола, поръчана за легендарния мафиот Ал Капоне, днешните потомци на онзи паметен зелен кадилак са още по-добри дори от возилата в едноименната филмова поредица за Джеймс Бонд. 

Основните разлики са в по-високите нива на защита, което е пряко свързано с по-голямата мощ на оръжията сто години по-късно.  Стоманените плочи по вратите и непробиваемите стъкла на прозорците с дебелина 2,5 см са само началото, което с екстрите в 21 век превръщат бронираните „зверове” на пътя във свръхмашини. 

Дали ще е седан, джип или лимузина, всеки модел има куп екстри, за да защити максимално хората в колата. Това може да са световни лидери, бизнесмени, холивудски звезди, бизнесмени или достатъчно богати особи, които могат да си позволят подобен лукс. 

Актуалният международен стандарт за защита включва 14 степени, според устойчивостта на определен калибър и вид боеприпаси. Това означава определено ниво на бронята, стъклата и останалите основни компоненти на МПС-то. Колкото на по-висока степен отговаря един брониран автомобил, толкова повече се променят основните му параметри. 

Тенденции в бронирането на автомобили

Например, при колите от десето ниво теглото нараства поне с 200 кг поради дебелината на бронята, която пък е поне 2 см. Превозните средства, отговарящи на единадесето или дванадесето нива, са с изключително висока степен на защита, гарантираща „отпор” дори на боеприпаси с калибър 7,62 мм. 

Последните две нива в класификатора, 13-то и 14-то, почти задължително са запазена марка за военните машини.  Експертите твърдят, че подобна броня може безпроблемно да бъде стреляна с тежка картечница. 

Основни типове бронирани автомобили 

Военни автомобили 

Бронирането при тактическите автомобили е повече от задължително, тъй като именно предназначените за армията технологии навлизат при моделите за масово производство, а не обратното. Военните машини са пригодени за различни терени и се отличават с по-грубоват външен вид. Освен това те са снабдени с широк набор от оръжия. 

Към предназначените за реални военни действия автомобили спадат и медицинските бронирани МПС-та. Те са оборудвани с медицинска техника и играят ролята на линейки на бойното поле.  

Инкасо колите 

Това са онези бронирани превозни средства, които са предназначени за транспорт на пари, бижута и ценности. Масово моделите са предназначени за по-малък брой пътници, което се компенсира с голямо пространство за превоза и неговата защита. Инкасо автомобилите основно се използват от финансови институции.   

Тенденции в бронирането на автомобили

Високопроходими автомобили

Офроуд джиповете са създадени, за да преминават през трудни терени. Създадени са и бронирани версии, които разполагат с допълнителни екстри за пресичане на преследване, както и бойно снаряжение при евентуална атака. За разлика от градските модели обаче високопроходимите МПС-та не са толкова скоростни и маневрени.  

Електрически модели 

Новата технология на задвижване на автомобилите навлиза и при бронираното производство. Освен разликата в електрическия двигател, останалите екстри са допустими и зависят от конкретния модел на машината. 

Тунинг 

Тунингованите автомобили са изпълнени по индивидуална поръчка на клиента. Бронирането може да е допълнителен плюс в специалното возило. Обикновено това са изключително скъпи модели и разполагат с редица подобрения. 

Тенденции в бронирането на автомобили

Цялостното или частично брониране на колите е екстра, която трайно навлиза в автомобилопроизводството, но засега е част от най-високия клас превозни средства. 

Не всеки може да си позволи подобни подобрения, но затова пък отдаването под наем на автомобили включва и скъпи модели. Бронирана машина също може да бъде наета за определено време.

Снимки: Броне.бг