Бронираните автомобили не са само превозни средства. Ключова тяхна роля е да предпазват живота и сигурността на пътуващите в тях. Те са способни да издържат на едрокалибрени куршуми. Някои могат да устоят и на гранатометна атака.

За пръв път бронемобилите се появяват на бял свят в зората на ХХ век. В началото те са се използвали само за военни цели. Много скоро става ясно, че те ще навлязат в ежедневието на много хора.

Какви типове брониране на автомобилите има?

Първият в историята прототип на превозно средство, което с допълнителна броня защитава возещите се в него, е измислено преди повече от пет столетия от гениалния изобретател Леонардо да Винчи. Разбира се, както и повечето негови произведения, и това е имало по-скоро любопитна, отколкото практически приложима форма. 

Малко прилики има с това, което представляват бронемобилите в днешно време. Въпреки това Леонардо пророчески е предвидил, че в бъдеще ще се появяват подобни превозни средства. Вероятно дори и той не си е давал сметка колко разпространени ще бъдат те в наши дни.

Съвременните бронирани коли са истински писък на последните технологии. Все пак именно те осигуряват защитата, от която се нуждаят пасажерите им. Те са необходими във военни и кризисни ситуации, по време на безредици, природни стихии и спасителни акции, както и за превоза на пари и ценности.

Подобни возила се използват за превоз на високопоставените лица, чиито позиции понякога излагат здравето и живота им на риск. Нещо повече – много бизнесмени вече приемат притежаването на бронирана кола за белег на тяхната финансова благосъстоятелност. 

За тях са разработени специални VIP бронемобили, в които ще се наслаждават на максимална защита от всичко и едновременно с това ще се чувстват в комфорт.

<div class="fusion-separator fusion-no-small-visibility fusion-no-large-visibility fusion-has-icon """ style="align-self: flex-start;margin-right:auto;flex-grow:"0";margin-top:"";margin-bottom:"";width:100%;max-width:"";" id=""""><div class="fusion-separator-border sep-"single sep-single" style="border-color:"#afafaf";border-top-width:"6";"></div><span class="icon-wrapper" style="border-color:"#afafaf";background-color:"";font-size:px;width: 1.75em; height: 1.75em;border-width:6;padding:6;"><i class=" fa fa-""" style="font-size: inherit;color:"";" aria-hidden="true"></i></span><div class="fusion-separator-border sep-"single sep-single" style="border-color:"#afafaf";border-top-width:"6";"></div></div> <div class="fusion-separator fusion-no-small-visibility fusion-no-large-visibility fusion-has-icon """ style="align-self: flex-start;margin-right:auto;flex-grow:"0";margin-top:"30px";margin-bottom:"";width:100%;max-width:"";" id=""""><div class="fusion-separator-border sep-"none" sep-single" style="border-color:"";border-top-width:"";"></div><span class="icon-wrapper" style="border-color:"";background-color:"";font-size:px;width: 1.75em; height: 1.75em;border-width:;padding:;"><i class=" fa fa-""" style="font-size: inherit;color:"";" aria-hidden="true"></i></span><div class="fusion-separator-border sep-"none" sep-single" style="border-color:"";border-top-width:"";"></div></div>

Технологии за производство

Бронираните автомобили имат разнообразни параметри според особености на конкретния модел. Някои от тях залагат повече на практичните си функции, докато други се стараят да предложат и атрактивен външен вид, както и луксозна и удобна вътрешност на купето. 

Какво може да съдържа бронята на автомобила?

За направата на бронировката се използват редица цветни метали, които са например алуминий, титан, уран, както и неръждаеми черни метали като стомана и ковано желязо. Благодарение на голямата плътност на обеднения уран, например, той може да се използва дори за подсилването на танкови брони.

В изработката намират приложение също така и стъкло, керамика, пластмаса и композитни материали. Стъклените брони се наричат още прозрачни. В тези случаи най-често стъклото е подсилено с поликарбонатна термопластмаса.

Екстри

Освен че стъклата и купето на автомобила са подсилени, модерните модели имат още някои полезни функционалности. Повечето бронирани коли могат да се движат и само на джанта достатъчно дълго, докато се доберем до сигурно място. 

Ако продължим да караме със спаднала гума, с обикновения автомобил обикновено това води до много повреди, които налагат по-сериозен ремонт. 

Лукс

Сигурността винаги е на първо място. Но бронираните автомобили се използват и в редица официални случаи, което все пак налага да се поддържа ниво на лукс и класа

Какви типове брониране на автомобилите има?

Много държавници, бизнесмени и известни личности по света се спират на Майбах Пулмън Гард, модел 600. Може да се каже, че това е най-финото изпълнение на S-класата на производителите от Мерцедес – Майбах. Тази кола има не двойни, а тройни стъкла. Благодарение на тях, освен на 100 процента безопасна, тя е и добре шумоизолирана.

В Индия и най-вече в Боливуд звездите обожават бронираната перла на Астън Мартин – Rapide. Тази перла се появява за първи път преди не повече от 10 години, а днес цените й поддържат ниво от около половин милион долара.

Ако не разполагате с подобни колосални суми, можете да заложите на нещо по-достъпно. За около 200 хиляди долара можете да си вземете Ауди RS7. Лексусите от серия LS 460 поддържат цена под четвърт милион.

Видове бронемобили

Тактически возила

Военно-тактическите бронирани автомобили са направени да се справят с истинско военно положение. Обикновено те не изглеждат твърде елегантно. От друга страна обаче, можете да разчитате на тях за своята сигурност. Тежкото бронирано возило, на което заложи българската армия, например, е Wildcat.

Медицински бронемобили

Този клас превозни средства са нужни при евакуации на хора от бедствени и военизирани зони. Много е важно те да бъдат обезопасени на сто процента, а също така и да са снабдени със специализирано медицинско оборудване, за да могат да се използват като кризисни линейки.

Инкасо автомобили

Така наречените инкасо автомобили са бронирани возила, използвани от бижутери, банки и други финансови и нефинансови институции, които превозват ценни товари.

Много дър

Високопроходими бронемобили

В класовете офроуд и SUV също има много бронирани модели. Те се използват съответно за преминаване през пресечени или средно пресечени местности.

Създадени са и луксозен клас 4х4 джипове, които предлагат необходимото удобство при возене. Сред тях е, например, G63 джипът на Мерцедес – Бенц. Той е разработен в колаборация с AMG и чисто нов може да се намери на цена между 200 и 250 хиляди долара.

Биогориво

В световен мащаб вече във всяка сфера се мисли за отпечатъка, който човешката дейност оказва върху природата. Това важи с пълна сила за производството на бронираните коли, което е замърсяващо заради материалите, които се използват в тях, но също и заради горивата, които използват. 

За подобни мощни машини са нужни огромни литри гориво, а при неговото изгаряне се образуват съответно големи количества вредни емисии. Именно с мисъл за това разработчиците на бронирания Knight XV са заложили той да може да се задвижва и на биогорива.

Електрически бронирани автомобили

В този ред на мисли дори и биогоривата са един временен и междинен етап по пътя към бъдещето, а то определено не принадлежи на конвенционалните автомобили. 

Трябва да признаем, че малко по малко, но доста сигурно, изцяло електрическите двигатели вече навлизат на пазара и на бронираните возила. От известно време дори и южната ни съседка Турция вече може да се похвали със собствен модел.

Тунинг

По принцип за всяка кола може да се изработи по поръчка надстройка, която да я превърне в бронемобил. В зависимост от модела това обаче може да ви излезе доста скъпо. 

Може, разбира се, да се опитате да си направите тунинга и сами с помощта на любители в сферата, но нашият съвет е да не рискувате сигурността си, а да се оставите само в ръцете на истинските професионалисти.

Бронемобили под наем

Друг вариант, ако подобно возило не ви е необходимо през цялото време, е да ползвате под наем.