Бронираните автомобили са транспортно средство, използвано основно от военни, полиция, банки и др. Те се характеризират с това, че са проектирани да издържат на тежки условия като пресечени терен, стрелба с различни видове оръжия, включително гранатомет, или попадане на мина. 

Разбира се, тук говорим за различни типове машини, предназначени за определено ползване в конкретни условия. С развитието на технологиите и комерсиализацията им на пазара се появяват бронирани моторни превозни средства, предназначени да се използват от цивилни граждани. 

Нуждата от подобни транспортни средства тласка производителите да изваждат на пазара бронирани коли, бусове, автобуси,  4х4 offroad машини и др.

Монтирането на броня в комерсиални автомобили е една доста оригинална идея, стартирала развитието си още от 90-те години на миналия век. Цената на подобни поръчкови машини е по-висока от тази на  нормално МПС и основно зависи от нивото на защита, поръчано от клиента. 

Интересното тук е, че нивата за защита варират спрямо конкретни стандарти, които са различни за отделните държави и континенти. В Европа от 2006 г.  

Асоциацията на центровете за сертификация на конструкции и материали, устойчиви на куршуми, е приела 14 нива на балистична защита. На практика VPAN подобрява и замества по-стария стандарт EN, като  разглежда цялостната защита на превозното средство (ПС), а не отделните елементи, както е при EN. 

Други популярни стандарти са: 

  • Великобритания BS 5051
  • GOST R 50963-96 / GOST R 51112-97
  • USA NIJ 0108.01, като тук говорим за защита от огнестрелно оръжия, което не включва защита от взрив

Защитите от взрив са отделен тип защита и отново са различни нива. Както се вижда, стандартите през годините се променят и развиват, така че да предоставят на клиентите си най-доброто.  

Кой и как тества бронираните автомобили?

Изпитване на превозните средства за получаване на сертификат

На този етап съществуват много лаборатории и институти. които предлагат мащабно тестване на прототипи, серийни автомобили и др., така че  едно превозно средство да получи определени оценки и категория на защита.

Изпитанията за нивото на защита на бронираните автомобили 

Изпитанията на бронирани автомобили се извършват на специален за целта полигон, на който автомобилът се подлага на изстрели от различни оръжия. В някои случаи се добавя взрив от граната, мина или друг тип взривно устройство. Впоследствие специалисти правят подробна оценка на направените щети, за да се даде определен клас на сертификата.

Материали използвани при създаването на бронирани автомобили 

Използването на качествени и изпитани материали е в основата за създаване на добър продукт, особено когато се говори за бронирана машина. С развитието на материалознанието, добавянето на нови по-качествени материали е станало тенденция в модифицирането на превозни средства. Последните години наблюдаваме бум в създаването на нови по-здрави, устойчиви и леки материали. 

Тук можем да ги разделим на няколко основни: 

  • керамики 
  • полимери 
  • метали органични материали 
  • високовъглеродни

Керамики 

Изключително използвани са във военната техника. Керамиката се отличава с висока твърдост и издръжливост при екстремно високи температури.

Полимери

Тези материали претърпяха огромно развитие в последните години, като на пазара вече могат да се срещнат материали с изключителни качества, като висока здравина, топлоустойчивост, жилавост, лекота и др.

Метали

Тези изкопаеми трайно се използват в огромен спектър от машиностроенето, като тук основно се подбират най-издръжливите неръждаеми стомани, сплави, алуминий, металокерамики. 

Развитието на материалите се „движи“ от огромна мрежа от учени, изследователи и др. Тук науката и техниката играят заедно за общото благо, а военните разработки спомагат също и за динамичното развитие на технологиите.  Първата стъпка при създаването на един такъв продукт е той да бъде целенасочено изследван за използване в защита и подсилване на бронираните машини.

Кой и как тества бронираните автомобили?

Много често учените изследват околната среда и живите организми, така че да получат конкретно решение, материал или друг вид прототип.

Интересен пример е скаридата боксьор  – тя е доста изследван екземпляр поради факта, че се храни основно с ракообразни, миди риби и др. Интересното при нея е, е че тя разбива черупките на всяко ракообразно, до което се добере. 

Този малък побойник не може да бъде спрян от твърдите черупки и това кара учените да изследват неговите крайници, приспособени да разбиват изключително здрави ракообразни и мекотели. 

Цифрите са впечатляващи: близо 100 км/час скорост на удара и сила приблизително 1500 кг натиск, т.е. 2500 пъти повече от теглото на скаридата. Изследването тук е концентрирано върху конструкцията и материала, от който е изработен „бойният крайник“ на ракообразното. 

Това проучване всъщност вече дава резултати и на пазара има материали и елементи, изработени на тази база. Те намират приложение в производството на бронежилетки. 

На практика голяма част от материалите за военни цели рано или късно се използват за комерсиална цел. В реалността науката изследва и използва натрупаните знания от години изследвания, за да подобрява наличната техника. Един от най-ценните ресурси  в тези изследвания е околната среда, която дава знания, умения, технологии и какво ли още не.

Не на последно място са материалите с високо съдържание на въглерод  – пример за това са диамантите, графитите и пр. Както знаем, диамантите са материал с изключителни качества, но и с изключително висока цена. 

Използването на диаманти в бронепроизводството, въпреки високата им цена, все повече навлиза, което дава тласък на изследванията за създаване на изкуствени прототипи на скъпите камъни.

Диамантът принадлежи към клас керамика, но въпреки  това може да бъде разглеждан отделно, тъй като е специален вид. Въпреки казаното до този момент, издръжливостта на един материал не се определя само от кристалната решетка, твърдост, жилавостта и пр. Понякога комбинацията от конструкции изиграва жизнено важна роля.

В днешно време наблюдаваме производители на серийни автомобили да предлагат на своите клиенти допълнителна опция – да закупят брониран автомобил, който покрива определен стандарти. Това са определен фрагмент превозни средства, предвидени за клиенти, желаещи по голяма сигурност. 

Разбира се, всяка екстра си има цена, особено когато се отнася за увеличената сигурност на автомобила, който сме си избрали. Затова специалистите и търговците горещо ни препоръчват всяка по-висока защита, стига да можем да си я позволим. 

Много от големите играчи на пазара вече предлагат тест системи на своите автомобили като част от качеството на продуктите им. Тук можем да споменем: Mercedes, BMW, Toyota много други. 

Тъй като всеки човек сам решава какво точно иска, а някои клиенти са склонни да инвестират солидни средства в защита на своето МПС, те се доверяват на известни организации и фирми, специализирани в подобряване и брониране на различни превозни средства. Много от тези специализирани дружества сами тестват своите машини.

Снимки: https://brone.bg/