Падате ли си по луксозните коли, които спират дъха и ни карат да се обърнем след тях, когато профучават по улицата покрай нас? Не е ли чудесно, когато освен бързо и маневрено, превозното ни средство е също така и стилно? Имали ли сте удоволствието да се возите или да управлявате колекционерски автомобил Buick Riviera?

Тази класика на четири колела определено заслужава внимание. Ще разгледаме нейните основни характеристики и особености.

Buick Riviera – екстравагантен стил и луксозно купе

Buick днес е направление на титаничната американска компания General Motors.

Всъщност големият концерн основан именно благодарение на тази марка и нейния създател Дейвид Бюик през 1908 г., за да служи като холдингова компания на регистрирания четири години по-рано автомобилен производител.

Първото поколение Buick Riviera се появява през далечната 1963 г. като силен коз в съревнованието на GM с конкурентния концерн Ford Motor Co. Названието си Riviera този култов дизайн взима от живописния едноименен курорт във Франция. Преди да се оформи като самостоятелен модел обаче, той се ражда в края на 40-те години на ХХ век като дизайнерско решение за Buick Roadmaster.

През следващото десетилетие Riviera издание получават и моделите Super, Special и Century. В края на 50-те години Buick търси да разработи луксозна кола, способна да се конкурира с нашумелия по това време Ford Thunderbird. През 1963 г. Buick Riviera Silver Arrow, наследник на Super Riviera, вече е факт.

Buick Riviera – екстравагантен стил и луксозно купе

Въпреки че не е представител на групата мускулести коли (muscle cars), Riviera определено оставя своя траен отпечатък върху автомобилизма през втората половина на миналия век.

 

Модели и технически характеристики

Автомобилът е с три автоматични скорости и се счита за едно от най-сполучливите изпълнения на марката и като цяло в класа си по отношение на баланс между представяне и стилност. До 1979 г. е със задно задвижване, след което следващите поколения вече са с предно.

 Buick Riviera 401 V8 от 1965 г. е с 6.97-литров двигател с мощност от цели 314 к.с. Въртящият му момент е 583 нютонментра, а теоретично автомобилът може да достигне максимална скорост от 207 км/ч. При това той набира скорост от 0 до 100 км/ч. само за 8 секунди.

Моделът 7.5 от 1972 г. е вече четвърта генерация Riviera. Той е с двигател с вместимост 7.45 литра. Моторът е въздушен, с 8 цилиндъра. Максималната мощност на двигателя е 253 к.с. при 508 нютонметра въртящ момент и 4000 оборота в минута. С тези си параметри моделът е способен да развива завидната за времето си реална скорост от 179 км/ч.

Наистина култова е разработката от 1978 г., тъй като това е годината, в която Buick навършва 75 г. Освен всичко друго този модел е и с изключително луксозен интериор.

Buick Riviera е спортно купе с две врати, доста иновативно по отношение на своя дизайн. Острите извивки на силуета му са вдъхновени от някои тогавашни изпълнения на Rolls Royce. Дизайнерите на GM решават да направят модела без характерните метални рамки, характерни навремето за този тип купе. Това не просто е възприето добре от потребителите и автомобилната гилдия, но дори се превръща в тенденция, следвана при много от колите, които се създават през следващите години.

 

Buick е една от най-продаваните марки по света.

Моделът Riviera има осем поколения и се произвежда до 1999 г. На два пъти през последните години производителят на Buick представи прототипи за реновиране на концепцията Riviera.

До момента те не са пускани обаче в продажба. През 2007 г. на Международното авто шоу в Шанхай беше представена концепция, разработена от GM в тяхното обединение с Шанхайската автомобилостроителна корпорация. Очаквано, в изпълнението се забелязват и някои типично китайски моменти в орнаментиката, може би за да се харесат на местната публика. През октомври 2012 г. за 50-годишнината на Riviera е пуснат още един прототип, юбилейно издание.

В днешно време класическите модели Buick Riviera могат да се закупят от частни колекции дори и в България. Цените им варират между 20 и 60 хиляди евро. Някои поръчкови бройки, както и по-ранните екземпляри могат да достигнат още по-колосални цифри.

Най-скъпи са представителите на линията от генерацията 1965 г., защото те най-рядко се намират, особено в перфектно състояние. Освен това те са и сред най-изящните по отношение на външен вид. Тези от 1972 г. могат да се намерят и за под 20 хиляди евро.

Моделът е почти задължителна част от колекцията на всеки уважаващ себе си любител на ретро автомобилите. Известен е и като любим на много от звездите, запалени по коли. Звездата от „Стар Трек“ Ленърд Нимой беше прочут със своята класическа Riviera от 1964 г. Италианският билионер Никола Булгари има автомобил от първите от серията – от 1963 г. Хип хоп изпълнителят Snoop Dogg също е горд собственик на сребриста Riviera от 1968 г.

Рапърът е запален любител на колекционерските коли и не можем да се учудим, че един от трофеите в гаража му е именно този легендарен Buick. Тази кола обаче е още по-специална, защото Snoop е поръчал върху капака й да се изрисува неговата съпруга Шанте и дъщеря им Кори.

Преди няколко години Buick Riviera бе обявена за продажба в платформата Ebay от член на американската музикална банда Black Eyed Peas, пожелал да остане неназован. Спекулираше се, че преди това тя е принадлежала и на Бен Харпър. Моделът също беше от 1964 г.

 

Защо е добре да си наемете автомобил?

Ключовото при колекционирането на класически автомобили е най-вече при тяхната поддръжка. Добре е да я обслужвате много редовно, за предпочитане на всеки изминати 10 хиляди километра. Избягвайте също и да доверявате подобно съкровище на случайни майстори.

Дори да можете да си позволите да си купите подобна кола, ако нямате голям опит в стопанисването на ретро автомобили, по-добре е да не се хвърляте в това начинание от раз. За целта можете, например, да го вземете назаем, за да усетите как е и да прецените по-лесно дали бихте си паснали с подобно возило. Донякъде редом с всичките си плюсове, старинните автомобили са си капризни до голяма степен. За щастие, ако мечтата ви е да се докоснете до такъв автомобил, съвсем не е задължително да го притежавате.

Плюсът да си наемете луксозен класически Buick Riviera е, че ще сте сигурни, че за него се грижат професионалисти, а вие можете да се концентрирате изцяло върху удоволствието от карането му.