Свръхбърз, тотално защитен и ултрамодерен. Толкова е добра тази комбинация за един лек автомобил, че почти звучи нереално. Оказва се обаче че възможностите на автомобилните конструктори бележат все нови висоти.

Поредната е Audi RS7 Sportback. Засега това е най-бързата бронирана кола на пътя, развиваща 325 км/час.

Автомобилът е с тунинг пакет от APR, който увеличава мощността на мотора и возилото вдига 100 км/час за 3 секунди. Пазарната цена на бижуто на четири гуми е около 200 хиляди долара, на половина повече от стандартния модел.

Audi RS7 Sportback – най-бързият брониран автомобил

Какви нива на защита има?

До скоро бронирана кола беше синоним за тежка и по-малко маневрена машина. Audi RS7 Sportback Add Armor успява да опровергае тези определения. При създаването на автомобила са направени редица иновативни подобрения, които да му осигурят нужната бързина, в съчетание с достатъчно висок клас на защита.

Основна особеност на колата са поликарбонатите, които в случая са добър заместител на балистичната стомана. Експертите твърдят, че поликарбонатният композит е 10 пъти по-силен от балистичната стомана. Прозорците пък са от балистично стъкло с многослоен поликарбонат. Целта е олекотяване на машината, за да достига нужните скорости.

Бронирането на автомобила му прибавя по-малко от 100 кг към теглото, без да се правят компромиси със степента на защита. Колата отговаря на ниво В4, т.е. издържа срещу огнестрелни оръжия от типа на Magnum 44 калибър.

Екстрите не спират дотук, тъй като бронята отпред също е подсилена, както и радиаторът, за да може да се преодоляват безпроблемно различни препятствия на пътя като тухлена ограда, например.

Помислено е и за гумите, които да могат да продължат да се движат и след евентуално прострелване. Моделът е оборудван с Pirelli P Zero Run Flat, които може да бъдат  обстреляни с пушка и те да се въртят на пътя още поне до 50 километра. 

А при димна завеса отвън в помощ идва системата от монтирани камери, които осигуряват 360-градусово наблюдение дори и през нощта. Налични са датчици за засичане на мини и други взривни устройства.

Бронираният Audi RS7 Sportback разполага с допълнителни защити, които осигуряват директна сигурност на пътниците в колата. Подобна екстра е токът, който може да се пусне по вратите, ако някои се опитва да ги отвори отвън.

Наред с електрошоковата защита, друга неприятна изненада за потенциални нападатели е лютивият спрей, който може да се активира при необходимост да се разпръсква около колата.

Възможността за активиране на димки,  външно озвучаване и заслепяващи фарове са други възможности, с които разполага новият модел. Ако автомобилът бъде атакуван отвън, вътре в купето са монтирани кислородни маски към всяка седалка и се задейства филтриране на въздуха.

При извънредни ситуации в колата има фабричен куфар. Съдържанието му включва кутия с биометрично отваряне, която е за оръжия. В купето телефон с автоматично набиране може да предаде сигнал за помощ към полицията и Спешна помощ.

Дори може да бъде избегнато засичане с дронове като колата се сдобие с още една система за заглушаване на честотата.

Audi RS7 Sportback – най-бързият брониран автомобил

Технологията на най-бързия брониран автомобил

Характеристиките на Audi RS7 Sportback дори и в брониран вид го изстрелват в групата на бързите коли. Автоинженерите са успели да създадат спортен модел, който няма нищо общо с досегашната представа за защитените автомобили, че са тежки и по-трудно маневрени като танк.

Возилото вдига на пътя завидните 325 км/час. Под капака автомобилът разполага с 4-литров битурбо двигател V8 до 770 к.с. и въртящ момент – до 1085 Нм.

Мощ определено не липсва на Audi RS7 Sportback с тунинг пакет от APR, след като на прав участък се ускорява от 0 до 100 км/час за 3 секунди, с което печели приза за най-скоростната бронирана кола на пътя.

Отвън машината на четири гуми е модерен градски автомобил с четири врати. Познавачите обаче ще забележат широките линии на каросериите, масивните гуми и задния спойлер, които издават „звяра”. Всъщност механиците доказват с този модел, че могат „да облекат” с броня почти всяка кола и да я изстрелят в съвсем ново измерение.

Надграденият Audi RS7 Sportback впечатлява не само със своите добавени екстрите, но и чисто дизайнерски. Отвътре колата изглежда също така изключително комфортно. Седалките са удобни и изискани, моделът им е типично спортен.

Пътническият салон е елегантен с кожената тапицерия, съобразените форми с извивките на човешкото тяло, предвидените облегалки и удобни предпазни колани.

Безопасност на пътя

Освен красива тази кола предлага изключителна сигурност на водача и неговите спътници. Компютърът на автомобила подпомага шофьора за по-спокоен и уверен преход. В помощ са всички налични сензори, които могат да предупредят навреме за непредвидени опасности на шосето, за смяна на настилката и за безопасно движение сред останалите возила на пътя.

Включени са също стандартните функции за предупреждение за сблъсък напред или аварийно спиране, предупреждение за трафика и мониторинг на сляпо място, опция за нощно виждане и откриване на пешеходци на пътя, както и круиз контрол.

По този начин рискът от неприятни инциденти се свежда до минимум поради човешка грешка или изненади. Гласовите команди действат паралелно с докосване на определени функции на таблото, с което навигацията е по-лесна и управлението на автомобила се превръща в истинско удоволствие.

Audi RS7 Sportback – най-бързият брониран автомобил

Подобрения без край

Уникалното Audi RS7 Sportback беше представено за първи път на Международното автомобилно изложение във Франкфурт като многофункционален автомобил с изключително удобство и поредица от екстри.

Очаква се през следващата 2022 година Audi да популяризира спортния статус на RS7 с нов пакет  RS Design. Той включва вътрешни подобрения при волана с плоско дъно, при коланите, постелките и повърхностите с микровелур.

Моделът се предлага и с облицовка от въглеродни влакна. Изненади ще има и при окачването. Новост е Dynamic Ride Control, с което се цели подобряване на управляемостта на колата. Твърди се също, че така се намалява триенето на тялото по време на движение, най-вече при завоите и извънградски терени.

Но дори и без всичко това бронираният вариант на Audi RS7 Sportback все още си остава ненадминат шик на пътя. Всички екстри пък го превръщат в супер возило като от филмите за легендарния Джеймс Бонд.