Днес ще се спрем на някои от най-впечатляващите ретро автомобили в света. Въпреки че тази тема е изключително обширна и едва ли се побира в няколко абзаца, ще се опитаме да засегнем някои от лидерите в тази категория.

Топ 10 на най-добрите ретро автомобили на всички времена

10) Chevrolet Corvette – американската мечта

Възпят от звездите Принс и Дон Маклийн, този модел на Шевролет най-достойно носи фамилното галено име “Шеви” (от англ. език съкр. “Chevy”). Безспорно най-често срещаният ретро автомобил в игралните холивудски филми. Макар и да не са толкова масови, Корветите се произвеждат и до днес от конгломерата GM. Освен това на американския пазар, а и не само, все още има сравнително изобилие от добре запазени бройки, произведени през 60-те години на ХХ в.

Кои са най-впечатляващите ретро автомобили в света

9) Рап легендата Porsche 911

Като говорим за автомобили, възпети в песни, Порше 911 определено е в топ 5 – е, поне що се отнася до хип хоп жанра.

Най-силните екземпляри определено са от 70-те години на миналия век, но и някои от моделите от 60-те и дори 80-те не им отстъпват, ако са добре поддържани.

8) Джипът – возилото на ХХ век

Първите модели на Jeep не случайно са дали нарицателното название за високопроходимите 4х4 автомобили с широко и високо купе. Техният автентичен дизайн е толкова характерен, че те остават доминиращи в предпочитанията на милиони хора по света в продължение на десетилетия.

Може би част от славата си джиповете дължат на епичните боеве на американските войници през Втората световна война. Тогава автомобилите от марката са се използвали като основно превозно средство за щатската армия. След приключването на конфликта Jeep пуска линията и за цивилния пазар. Смята се, че това е първото SUV, пуснато в серийно производство.

Днес за съжаление този тип возило става леко неудобен поради малкото пространства за паркинг в градска среда. Освен това тези модели не са така комфортни, както повечето от останалите. За феновете на офроуда обаче няма по-добър вариант от добрия стар ретро джип.

Кои са най-впечатляващите ретро автомобили в света

7) Бийтъл – малката симпатична кола с тъмно минало

Ето една странна история. За разлика от джиповете, които виждаме в историческите филми за войната срещу Хитлер в ролята на возилото на една от армиите, борещи се самоотвержено срещу нацистките войски, Volkswagen Beetle остава любим на много поколения въпреки това, че всъщност тя е създадена на базата на самия немски фюрер. Идеята му е да направи “народна кола”, което до голяма степен и постига.

Интересното е, че самият Хитлер не е запомнен да се вози твърде често в Бийтъл-а – той като че ли е създаден само за работниците. Фюрерът се возел предимно в своя “Мерцедес Бенц” модел 770.

След Втората световна обаче малкият и икономичен модел на Volkswagen успява да се спаси от жестоката съдба на немския нацистки лидер. Тя остава в масово производство, а хипитата й вдъхват изцяло нов живот и дух през 60-те. Така Beetle-ът остава символ на алтернативната култура и до наши дни.

Кои са най-впечатляващите ретро автомобили в света

6) Ягуар E-Type

Не случайно през 90-те години Ягуар-ите бяха символ на луксозната и атрактивна кола на пазара. Истината е, че никой от следващите модели не може дори да се опре на изяществото на автомобилите от серията E-Type. Тя е разработена от самия Енцо Ферари през 60-те години и все още е смятана от ценителите за най-красивото возило на всички времена.

До края на миналия век Jaguar държеше топ в класациите, но с времето производителят изгуби своята доминираща позиция. В опит да се спаси независимостта на марката, през 2008 година тя беше купена от влиятелната индийска група Тата Мотърс. За нещастие обаче, Ягуар така и не успя да затвърди позиции на пазара. Няма и пет години след това компанията се сля с Land Rover, а доминацията на Ягуара ще си остане само в неговите ретро версии.

5) “Кобрата” Форд Шелби GT350

Тази спортна кола е наследник на Форд Мустанг и моделите от 60-те са истинско бонбонче. Оборудвана със супер продуктивен V8 мотор на Форд, Shelby GT 350 е колата, която бихте искали да имате, ако искате да се чувствате като кралска особа, когато сте на пътя. Серията GT 350 все още е в производство. Най-новите бройки от серията излязоха през 2020 г.

4) BMW 3.0 CSL

На този легендарен модел на БМВ застава на четвъртото място. Още от пръв поглед той разпалва желанието на шофьорите за приключения с характерния си рейскърски външен вид. Какво да кажем за колекционерите – кой не би искал да притежава един от тези превъзходни екземпляри?

Това е един от първите модели на марката, стъпили на американския автомобилен пазар, а фурорът, който предизвикват, е забележителен.

Кои са най-впечатляващите ретро автомобили в света

3) Мерцедес 300SL

Това е една от първите спортни коли, навлезли на пазара след края на Втората световна. Тя се появява още през 50-те и по това време е най-бързата кола на света.

Също така това е първият сериен автомобил, който работи с все още революционния за онова време директен инжекцион.

2) Maserati Ghibli 4.7

Агресивният акулоподобен дизайн на този автомобил смайва публиката при неговата първа поява през 1969 година. В днешни дни брандът се преориентира от предишния си собственик Ferrari SpA към нова група, но все още продължава да се асоциира с топ луксозия клас коли.

1) Ferrari 250 GTO

Няма да ви пеем прочутата българска поп фолк песен, за да се сетите, че Ферарито си е голяма работа, нали? Може би най-достойният модел на италианския концерн е 250 GTO. През 60-те години излизат две лимитирани серии от този модел. Днес запазените бройки от тях са изключително редки, затова и тази кола може да се счита за перлата на всяка една ретро колекция, която е успяла да се сдобие с нея.

Къде в България могат да се намерят ретро автомобили?

Обикновено за да видим ретро автомобили на живо в България, е нужно да изчакаме, докато не се проведе следващият тематичен събор в нашия регион. За съжаление, определено има още какво да се желае от пазара на колекционерски автомобили у нас. Ако и вие като нас сте маниаци, закъснели с времето си, които живеят с ретро бензин в кръвта, следете публикациите на нашия интернет портал Brone.bg.

Снимки: Unsplash.com