Машината предпазва от взрив на снаряд с мощност до 6.5 кг тротил

Столетие след появата на бронираните превозни средства, техните съвременни “братя” надминават и най-смелите очаквания на първосъздателите си. Световните инженери се надпреварват да надграждат техническите качества при всеки нов специализиран автомобил.
Уникалният многоцелеви “ВПК-Урал” е от последните разработки на руската Военнопромишлена компания /ВПК/. 

Бронираната машина може издържи и да продължи да превозва след експлозия на мина с мощност до 6.5 кг тротил. Превозното средство за първи път беше показано на оръжейния салон в Подмосковието “Армия 2019”. На международния военно-технически форум то беше демонстрирана заедно с новото поколение бронирани машини „Тигър”. 

Руският брониран автомобил „ВПК-Урал“

Автомобилът, за който дизайнерите са избрали пясъчен цвят, е преминал успешно всички полеви тестове, гласи информация от официалните източници. Обикновено това означава, че “на терен” се преодолени хиляди километри в пресечена местност, магистрални и специални маршрути. 

Целта е да се провери работоспособността на машината при различни амплитуди, работа на висока и ниска температура, преодоляване на разнообразни теренни условия и др. Автомобилът задължително се изпитва и на обстрел и взривяване, за да се гарантира сигурността му в реални битки. 

Специализираният автомобил е с 12 антитравматични седалки 

“ВПК-Урал” е с отлични показатели за прехвърляне на спецподразделения в опасни райони на бойни действия, разбра се при официалната му демонстрация. Посочено беше, че вместимостта на превозното средство е 12 души. 

Освен това се предвижда пътниците да са в пълно бойно снаряжение. Това означава, че екипировката на всеки от тях може да достига до около 50 кг, които да включват оръжие, боеприпаси, броня. 

Сред предимствата на новото спецвозило са антитравматичните столове, които са собствен дизайн на Военнопромишленара компания /ВПК/. Инженерите са работили щателно върху противоминната защита. Специалисти в създаването на автомобили разясняват, че седалката е подобрена по начин, който позволява максимална издръжливост при импулс на експлозия. По този начин усиленото купе гарантира сигурността на екипажа и пътниците. За тяхната защита допринасят и четириточкови предпазни колани. 

Руският брониран автомобил „ВПК-Урал“

Отделенията на бронирания корпус са снабдени със защита отвътре, за да се предотврати повреда на персонала в превозното средство от фрагменти броня и рикоширане на бронебойни ядра. Машината е далеч по-обширна от вътре в сравнение с „Тигър” и „Атлет” например. Спокойно може да се преминава от кабината към т.нар. салон, където са пътниците. Отпред са разположени две седалки, а останалите десет места са отзад. Автомобилът е с общо пет врати – по две от ляво и дясно и една отзад.  

Висока балистична защита и отлична маневреност

Руската машината разполага с още редица спиращи дъха технически показатели. Транспортният “звяр” тежи 14,5 тона, а бронираната му обвивка е проектирана да пази от най-мощните мащабнокалибрени снайперски винтовки и картечници. От военнопромишлената компания посочват, че основният корпус е с т.нар. “разнесена броня”, която съответства на 5-ти клас балистична защита, но по желание тя може да бъде увеличен до 6а клас. 

Дължината на специализираното возило е 6500 мм при 2550 мм широчина и височината – 2800 мм. Пътният просвет е 400 мм. Скоростта, която впечатляващото “чудовище” развива е до 100 км/час на път. Машината изминава при “пълно натоварване” до 1000 км при едно зареждане.

Освен високото ниво балистична защита, спецвозилото има отлична маневреност. От публично оповестените параметри на “ВПК-Урал” е ясно, че бронираният автомобил се задвижва от руския дизелов двигател ЯМЗ-536 с турбокомпресор и има мощност от 360 конски сили. Използва се автоматична скоростна кутия. 

Многоцелевата бронирана машина е 4х4. Тя е изградена на базата на серийното двуосно шаси на автомобила „Урал-53099”. Скоростната кутия е автоматична. Новият брониран автомобил е с високо окачване и V-образно дъно с под на две нива. Характерно е за съвременните колесни бронирани превозни средства с подобрена противоминна защита, тъй като се цели ефективно да разсейват енергията от експлозията и да устояват на шрапнели. 

Руският брониран автомобил „ВПК-Урал“

Взаимозаменяемост на врати и елементи на купето

Експлоатационните качества на возилото също не са за подценяване. Като многоцелево го характеризират специалистите, които са разработвали машината. Посочва се, че тя е унифицирана с други руски военни разработки. 

Това означава, че части на “Урал” могат да бъдат монтирани и на други бронирани превозни средства на компанията. Друго предимство е, че елементи на купето, ако е необходимо, могат да сменят местата си. Това се отнася за всички прозорци, които стоят отстрани, както и вратите. Те са взаимозаменяеми и с тези на руската бронирана машина “Атлет”. 

Специализирани информационните сайтове съобщиха, че за първи път многоцелевият брониран автомобил “ВПК-Урал” вече е бил доставен на чуждестранен клиент. По искане на собственика превозното средство е било изработено в по-малък вариант. 

Клиентът е поискал то да е с вместимост до осем души. От руската компания в края на изминалата година обявиха, че предстои подписване на договор за износ на бронираните автомобили за страни от Близкия Изток. Разбра се също, че военните са тествали „ВПК-Урал” по време на стратегическите командно-щабни учения „Кавказ-2020” в тактическите епизоди.
По принцип бронираните превозни средства са леки, средни и тежки. Леките бронирани превозни средства са оборудвани с картечници, а тежките и средните – с оръдия и картечници. Дизайнът на такова превозно средство като „ВПК-Урал”, позволява инсталирането на различни оръжейни системи. 

Друга известна характеристика на автомобила е, че от двете страни дизайнерите са предвидени врати за автоматчици и картечари. Така може да се отстрелва по време на движение, както и от място, на което е позициониран бронираният „звяр’. За целта има и люк на тавана, откъдето също може да бъде открит огън. В този случаи возилото може да се превърне в база за инсталиране на различни оръжия. 

Многофункционалност на бронирания автомобил 

Параметрите на новото „бижу” на руската военна техника са отличен вариант на всички азбучни качества, които трябва да притежава всяко самоходно превозно средство в битка. Основното е то да е способно да поддържа пехота с картечен огън и да по най-добрия начин защитено от вражески куршуми. 

Всъщност бронираният автомобил “ВПК-Урал” е предназначен за:

  • транспортиране на личен състав
  • военни товари с необходимото ниво на защита
  • монтаж на оръжейни системи и специално оборудване
  • за теглене на прикачени системи. 

Но освен на бойното поле, бронираните спецколи могат да се използват за преместване на персонал през територии, където действат различни нередовни формирования, за превоз на VIP пътници в условия на повишена терористична заплаха.