Напоследък все повече зачестиха случаите на изгубени, ранени и загинали туристи сред природата. Тази статистика е доста тревожна, тъй като, както всички знаем, подобни неприятности понякога могат да възникнат не само при неопитни търсачи на силни усещания, които може би са пренебрегнали серия правила и са допуснали нередности и пропуски при подготовката си за съответния поход. 

Бронираният всъдеход Senator Armoured Vehicle – готов за офроуд при природни бедствия

Подобно нещо е възможно да стане дори и с много опитни в зимните и планинските спортове. А когато нещо такова се случи, самата операция по екстракцията на тези хора би могла да бъде опасна и за самите отряди, тръгнали на помощ. 

За съжаление, дори изтеглянето на трупа на вече загинал човек от пропаст би могло да коства здравето и живота на някой от екипа. При разразили се бури, лавини и други стихийни бедствия, операцията може да бъде изключително рискова и трябва да се подходи внимателно и с всички необходими мерки

Сигурността трябва да бъде на първо място. С нея не може да се прави компромис, когато изпращаме мисии по издирването и спасяването на изгубени сред дебрите на планини, гори и др.

Именно за подобни ситуации е специално разработен всъдеходът Senator 4×4 Armoured Vehicle (ARV) спасителен бронетранспортьор от най-ново поколение. Въпреки името си, той не е създаден, за да вози политически и държавни фигури дори напротив. Неговата роля е да транспортира и предпазва мъжете и жените на първа линия военни, полеви лекари, пожарникари и други, които се борят, оцеляват и спасяват и други по време на хуманитарни кризи и природни стихии.

Днес ще се спрем по-подробно на това високопроходимо возило, което може да ни помогне да оцелеем дори в условията на истински апокалипсис. Хипермодерното творение е от каталога на канадския производител Roshel и е едно от върховите постижения в сегмента на спасителните моторни превозни средства.
Бронираният всъдеход Senator Armoured Vehicle – готов за офроуд при природни бедствия

Първите модели на тактически и спасителни високопроходими автомобили се появяват през двете Световни войни. Днес корпорацията Roshel прави бронираните версии на най-луксозните в глобален мащаб:

Senator-ът стъпва на дълголетна традиция в изработката на возила, които предпазват лицата в тях от нараняване. Нивата му на защита са най-високите, постигани досега от компанията.

Спецификации на автомобила

На дължина Сенаторът достига почти 6 метра. Ширината му е малко над 2300 мм и е висок 2450 мм. Като цяло той стои между други два бронирани титана на марката Roshel това са леко по-маломерният офроуд джип Partisan Armoured Personnel Carrier (APC), който може да се нарече по-малък брат на Senator-a, и Admiral APC тежък брониран всъдеход, който най-често се избира, когато става дума за реални бойни действия.

Бронираният всъдеход Senator Armoured Vehicle – готов за офроуд при природни бедствия

Автомобилът, естествено, разполага с всички базови аксесоари и подобрения, подобаващи на този балистичен клас, като например аварийни люкове, усъвършенствани заключващи механизми на вратите и прозорците, видеонаблюдение, система за нощно виждане, противопожарно засичане

При всяка поръчка екземплярите се къстъмизират според желанието на клиента. За момента производителят не е обнародвал много информация за “специалните” екстри, с които може би разполагат някои от вече произведените бройки.

Капацитет

Макар че има само 2 оси, возилото е така конструирано, че да може да побира максимален екипаж от 8 души, включително шофьора, а в разширената версия до 12 души. Седалките са подсигурени срещу взрив и удар.

Най-здравата броня

Едно от най-важните неща при тези видове МПС е бронята. При този модел на Roshel тя е истинско произведение на науката и изкуството. Автомобилът е оборудван с 360-градусова балистична защита, която ни позволява да се чувстваме напълно защитени в него.
Бронираният всъдеход Senator Armoured Vehicle – готов за офроуд при природни бедствия

Сигурна ли е бронята на Senator?

Абсолютно да. Тя може да премине дори през дъжд от куршуми. Само прозорците му могат да издържат на 50-и калибър, тъй като са направени от няколкослойни подсилени стъкла. Купето от своя страна може да понесе на практика удар с каквото и да било балистично оръжие, без да допусне проникване или нараняване на екипажа. Предназначен е за използване във военни и спасителни мисии.

Подът на возилото също е усилен и може да се кара през всякакви трасета. Този всъдеход може да бъде използван за съпровод на бронирани балистични машини дори при военни действия и при наличието на експлозиви по трасето. Бронята издържа дори и на радиоактивни лъчи.

Мощен мотор

Моторът на автомобила е достатъчно мощен, за да може умело да износи всичкия си товар с доста прилична скорост. Двигателят на великана е дизелов с обем 6,7 кубика, V8. Въртящият момент възлиза на 750 при 2000 оборота в минута. Мощността е 330 конски сили при 2600 оборота в минута. Оборудван е със супер здрава скоростна кутия с 6 предавки. Топ скоростта, която може да постигне Senator ARV, е около 120 км / ч.

Офроуд окачване

При своите мисии планинските спасителни служби рядко могат да знаят предварително през колко различни терена ще им се наложи на преминат. Senator ARV е перфектен за тази цел. Построен е върху шаси на пикапа Ford F550. Благодарение на подобреното си, самостоятелно окачване и подсилената спирачна система той позволява провеждането на спасителни акции във всякакви терени, дори и при лошо време.

Дизайн и функционалност

Senator може да се похвали с модуларен дизайн и мултифункционална задна част на купето, като по този начин може да се пригоди за съответните нужди. Освен това е оборудвана с мощен теглич, който може да изкара дори трактор от плаващи пясъци. На покрива разполага с бронирана кула, която се върти на 360 градуса.

Въпреки че е сравнително нов модел пуснат е за пръв път през 2018 г., Senator вече е натрупал точки.

Производителят Roshel вече се е наложил в родината си Канада, а със своите високопроходими бойни и спасителни модели заявява претенции за предстояща международна експанзия. Компанията е започнала да сключва договори с правителства по цял свят и за Senator ARV, тъй като той има разностранни приложения и се представя чудесно както при конфликти, така и при природни стихии и спасяването на изчезнали хора в пресечени местности. Моделът има и леко опростена цивилна версия, която може да се закупи, макар и срещу солидна сума, от всеки един гражданин.

Безкромпомисен към сигурността на екипажа, който вози, този всъдеход тепърва ще бележи успехи на световния пазар.