Модерните автомобили за охрана могат да преминат през какви ли не изпитания. Всички виждаме чудесата, които се постигат при тестови карания. Но от какво всъщност може да ни предпази един брониран автомобил? Само лукс ли е потребността да притежаваме такъв?

От какво ни предпазва бронираният автомобил?
Персоналните бронирани автомобили не са просто средство за превоз. Тяхната основна цел е да осигуряват предпазването на здравето и живота на пътниците и шофьора в тях. Дори и в дъжд от куршуми и даже гранати – можете да бъдете спокойни за своята сигурност, ако се возите в бронирана кола. Някои дори са екипирани и срещу атака с гранатомет.

Най-често за транспорт на големи количества парични средства или ценни книжа също се използват специални возила.

Освен това бронирани МПС се използват от силите на реда, при спец акции, транспорт на ценни вещи и парични средства, превозване на важни съдебни свидетели и органите на властта и др. Независимо дали сте мишена на обир, покушение, или искате да превозите своите ценности, бронираният автомобил ще ви помогне да го направите лесно и сигурно. 

Технологии за производство

Първите бронирани автомобили са се появили в началото на миналия век и са били използвани основно за военни цели. Направени са, като са подсилени с броня и въоръжени стандартни автомобили.

Истината е, че първото бронирано превозно средство е измислено през XV век от легендарния учен, изобретател и художник Леонардо да Винчи. Както можете да си представите, те са били с доста причудлива форма и като цяло споделят малко общи неща с модерните представители на този клас коли. Макар това да е така, тяхната основна мисия, замисъл и предназначение са били изконно същите.

Днес производителите използват съвременни технологии, за да постигат високото ниво на защита, от което клиентите имат нужда. Те са изработени от неръждаема стомана, нейни сплави и специални композитни материали.

Забелязвали ли сте как в някои екшън филми нашият герой успява да се спаси от лошите, карайки буквално на джанти цели няколко километра? Някои от специалните трикове, които предлагат тези автомобили, е това, че предоставят възможност за придвижване при четири частично или напълно спаднали гуми. Такава екстра притежава, например, моделът Рицар (Knight) XV, който освен това има и друго модерно предимство – дори се движи на биогориво.

Обикновено винаги на гребена на технологиите е така нареченият „Папамобил“. Така сме свикнали да наричаме возилото, с което Негово Светейшество Папата се придвижва по време на посещенията си по света. Някога той е бил пренасян на гръб от няколко души върху специална носилка с трон

През ХХ век започва да се придвижва с автомобил. Нуждата той да бъде брониран възниква, след като в началото на 80-те години на 20-и век е извършен опит за покушение над Папа Йоан Павел II. Тогава става ясно, че макар да е Божият наместник на земята, той също е човек, чието здраве и живот трябва да бъдат охранявани дори по време на шествия и срещи с поклонници. 

В различните периоди различни автомобилни марки са предпочитани от Ватикана. Съвременният модел е решен със супер подсилено стъкло, като това позволява да се осигури видимост към религиозния лидер, за да може да се запази контактът между него и миряните.

От какво ни предпазва бронираният автомобил?

Най-надеждните марки бронирани автомобили

Параметрите на различните бронираните возила се различават в зависимост от тяхната спецификация.

Автомобили за целите на финансовата индустрия, ценности

Бижутерийната индустрия, банките и др. използват бронирани миниванове, ванове или дори камиони.

За военно-тактически операции

Военният клас бронирани коли са предназначени за истински битки и безредици. Те не особено приветливи на външен вид, но за сметка на това много добре изпълняват ролята, за която са създадени. Такъв е наример Wildcat, с каквито българските въоръжени сили бяха снабдени.

Луксозни автомобили

По отношение на личната охрана и удобство Майбах S 600 Гард, издание Pullman, е най-доброто изпълнение от S серията на Mercedes. Той е предпочитан от редица държавни лица и правителствени власти по света за охрана на представителите. 

Освен че е супер луксозна лимузина на цена от над 1 милион щатски долара, тази кола ви гарантира и пълна сигурност. Стъклата на тези коли са тройни, което освен безопасността ви гарантира и перфектна шумоизолация.

От какво ни предпазва бронираният автомобил?

За тези, които нямат възможностите да си купят луксозна S класа, Lexus LS 460. Неговата цена е „едва“ около 150 хиляди евро, а покрива основните параметри на изискан и сигурен брониран автомобил.

Друг достоен представител на този клас е Aston Martin Rapide. Моделът е представен за първи път през 2010 г., а цените му през 2020 г. започват от около 300 хиляди евро. Интересното за този модел е, че по него са луди много от звездите на индийската столица на ентъртейнмънта – Боливуд.

Немският концерн „Ауди“ също се е разписал във всеобщата надпревара да се създаде уникален луксозен автомобил с броня. Неговият Audi RS7 ще ви струва скромните около 180 хиляди евро.

Джипове 

А какво ако съчетаем удобството и лукса с висока проходимост и адаптивност към сурови условия?

Най-луксозният джип с броня на Mercedes-Benz е моделът G63 AMG. Той е разработен да опазва вашата сигурност в пресечен терен. Цените му започват от 200 хиляди евро нагоре.

Джипът Porsche Cayenne също има брониран прочит.

Karlman King – футуристичният високопроходим автомобил, който ще ви изуми с дизайн и с функционалност. Със своите диамантени форми, той е военна разработка, адаптирана за масовия пазар.

На изток също се произвеждат бронирани автомобили. Такъв имат, например, руската марка „ЗиЛ“. Латвийският з

От какво ни предпазва бронираният автомобил?

авод „Dartz“ също има свой модел, който се казва „Prombron“.

Ако не можете да си позволите или нямате нужда от напълно брониран автомобил, можете да направите надстройка на съществуващото си возило. Разбира се, ако имате необходимите знания, можете да се опитате да го направите и сами, но винаги е по-добре да се доверите на експертите по темата.

Днес бронираното превозно средство под формата на личен автомобил се приема и като свидетелство за финансови възможности. Това са ВИП возила, които са незаменими за определени членове на управляващите кръгове и елита

Едновременно с това обаче, ако сме обикновени граждани, може да предизвикаме учудване и дори известни погрешни впечатления у хората. Ако не искаме да привличаме излишно погледите към себе си, експертите по сигурност препоръчват временното използване на бронирани возила само при необходимост.