Кои са най-маневрените бронирани автомобили?

Максимално сигурни, маневрени и бързи са основните характеристики, които трябва да притежава съвременният брониран  автомобил. Защитата на колата се определя по международния стандарт VPAM. 

Той включва 14 степени на сигурност, които са утвърдени от Европейската асоциация на центровете за сертифициране на устойчиви на куршуми материали и конструкции. Всяко ниво е показателно за издръжливостта на бронята, стъклата и цялостната конструкция на превозното средство срещу определен тип оръжия.

И докато за сигурността се съди по наложените световни стандарти, то бързината и маневреността на превозното средство също трябва да покриват дадени технически показатели, които се отличават при различните марки и модели автомобили. 

Противно на общото схващане, че бронираните коли са по-тромави заради тежестта на плътната си броня, то с помощта на автомобилните инженери, технологии и производствени материали,  на пътя има изключително маневрени машини. 

Популярни модели бронирани автомобили 

Подобни класации е трудно да останат актуални дълго време, а и частните собственици поръчват допълнителни екстри по автомобила, за да подобрят значително наличните характеристики на избрания от тях автомобил. 

С тези уговорки спокойно може да се твърди, че все пак на пътя могат да се откроят няколко всепризнати бронирани модела. Всички те са със забележителни показатели за защита и възможности за реакции при всякакви екстремни обстоятелства, за да се съхрани сигурността на пътниците в колата.

Audi RS7 заслужено се нарежда на водеща позиция сред бронираните си „братя“ на пътя. Експертите определят автомобила, като най-бързата машина в класа си, с възможност да развие завидните 325 км/час. Забележителните възможности на автомобила се крият и във възможността за ускорение до 100 км/час за по-малко от 3 секунди. 

Освен с отличните си характеристики под капака, колата е изключително маневрена. Нейната пъргавост се дължи на олекотената й конструкция, създадена от поликарбонатните панели по корпуса. Те са близо 60 процента по-леки от стоманената броня, но не по-малко здрави по отношение на издръжливостта им. За Audi RS7 проблем не са дори куршумите от Magnum 44.

Кои са най-маневрените бронирани автомобили?

Моделът X5 Protection VR6 на BMW е истински „звяр“ в групата на бронираните машини. Вдига до 210 км/час и са му нужни само 5,9 секунди за да развие от 0 до 100 км/час. 

Бързината му осигурява 4.4-литров V8 с две турбини. Освен че е скоростен и маневрен, бронята на кросровера е със защита срещу обстрелване с Калашников, а покривът може да издържи нападение от дрон с 200-граммов заряд С4.

Следват два модела бронирани автомобили, които макар и с внушителни размери, успяват да бъдат супер маневрени на шосето. Първият достига до 6 метра Klassen Land Rover Range Rover Autobiography и с метър по-дългият Rolls-Royce Phantom. С отлична защита и технически параметри двете коли са сред предпочитаните бронирани лимузини. 

В тази група попада и подобрението Senat L700.  Бронираният вариант на луксозната лимузина е Aurus Senat L700. С подобни машини основно се транспортират политически лидери, а защитата им е безкомпромисна със стоманените и елементите от кевлар по бронята.  

9-степенната скоростна кутия и бензиновият V8 двигател способстват за бързината и маневрите при пътуване в градски условия и при по-продължителни пътувания. Реагира отлично при засади и атаки с бойни патрони, степента й позволява й сигурност от снайпера „Драгунов”.

Какви други качества притежават те?

Новите технологии увеличават възможностите на автомобилните конструктори да налагат иновативни подобрения по машините. По този начин дори тежко бронираните автомобили успяват да са достатъчно мобилни на пътя. С помощта на олекотените материали по корпуса бързината на колите се запазва и те развиват високи скорости. 

Бронираните модели отдавна вече не са рядкост по пътищата. Най-типичната характеристика на бронираните коли обаче си остава тяхната защита. Поръчковите автомобили съдържат и допълнителни екстри. Подобни коли са ултрамодерни и супер бързи, благодарение на поликарбонатите, които заместват балистичната стомана, а са значително по-леки.

Кои са най-маневрените бронирани автомобили?

Допълнителните качества, които може да притежават бронираните  коли, са свързани с техните защити. 

Сред модерните екстри са :

  • електрошоковата защита 
  • димната завеса 
  • разпръскването на лютив спрей 
  • заслепяващи фарове 
  • кислородни маски над седалките 
  • телефон с автоматично набиране за помощ 
  • система за заглушаване на честотите и други

Допълнителната сигурност затруднява ли маневрирането?

Модерните бронирани коли, както стана ясно дотук, отдавна не са трудно подвижни и неманеврени. Вярно е, че по-голямата тежест съществува като фактор, но производителите откриват възможности да преодолеят това с изцяло нови олекотени бронирани конструкции. 

Компютърните системи на автомобила пък междувременно облекчават шофирането. В подобни коли има достатъчно сензори, които предупреждават за максимално много опасности на пътя, като смяна на настилката, отстояние от останалите участници в движението, промяна на температурата, мониторинг на сляпо място, нощно каране, круиз контрол, препоръчителни маневри и т.н.  

Подобни екстри ограничават до минимум риска от злополуки на пътя и ускоряват възможността за бърза реакция от страна на водача. При желание може да се активират гласовите команди и това също гарантира отлична навигация и маневреност.

Бронираните автомобили стават все повече дори по градските пътища. А и с последните технологични подобрения, те са желана кола от всеки клиент, който има финансовата възможност да си ги позволи. Този клас превозни средства преди години се считаше за „запазена марка“ за хората от властта, политически лидери, филмови звезди, музиканти и гангстери. 

Днес клиентите им се увеличават постоянно, защото всеки богат човек иска да има най-добрата сигурност за себе си и своите пътници в автомобила. А сред бронираните модели има подходящи както за извънградски терени, така за движение в населените места. 

Налични са доста луксозни машини, които се отличават със завидно качество. Някои дори трудно могат да бъдат отличени на пръв поглед от останалите превозни средства, което дори е предпочитан ефект от техните собственици. 

Кои са най-маневрените бронирани автомобили?

Друга възможна опция по цял свят е наемането на брониран автомобил за определено време. Специалните коли се отдават без или с шофьор, според предпочитанията на клиента. В България също се отдават моторно превозни средства със степен на защита.

Сред бронираните коли на пътя са и тези за специален превоз. Това са автомобилите, които всеки ден могат да бъдат видяни в градовете. Те се използват за нуждите на банки, служители на реда или са със специален режим. 

С тях се транспортират хора, пари, документи, бижута и други ценности, за които съществува реален риск да бъдат нападнати от крадци, престъпни групи или да са изложени на терористична атака.

Снимки: Броне.бг