Коли под наем|Снимка на Jaguar Sovereign V12 5.3 Brone.bgНякои харесват най-новото. Други пък откриват в класическата прелест на изминалия век бижута, които могат да направят всеки един повод още по-запомнящ се. И Jaguar Sovereign е точно една такава иконична машина на времето. Тя ще накара всеки човек на улицата да се обърне и постои една или повече минути в мълчание, за да може да увековечи момента, в който е преминал този модел на Jaguar. А тези, които се возят ще могат да пропътуват обратно до XX век, когато колата се е появила за първи път. Това връщане назад във времето ще им позволи поне за малко да бъдат отнесени от тогавашния емоционален черно-бял вихър, когато „ретро“ се е тълкувало като най-висока класа. Интересното е, че откакто Jaguar купуват Daimler, за да разширят своята фабрика в Ковънтри, Англия, компанията е използвала Daimler като тяхната основна гама от автомобили. През 1968 г., първият Sovereign модел е бил изложен на показ по време на едно ауто-шоу, и още от тогава той се е трансформирал в по-съвършен и завършен Jaguar XJ6 със Daimler значка. Така в продължение на много дълги години, Sovereign е бил неизменен представител на най-лъскавия модел измежду всички Jaguar видове.

В екстериорно отношение, този Jaguar Sovereign limo може да се тълкува като опит за заключване на представите на отминалия век относно това как би изглеждала типичната луксозна лимузина. Не можем да отречем факта, че британците наистина са си свършили добре работата. Това си личи по лъскавия външен дизайн на ягуара, който по нищо не отстъпва на множество съвременни автомобили. Може би, дори ги задминава… И то с помощта на 5.3 литровия V12 двигател и огромната доза почти античен ретро привкус, струящ дори от джантите. Колата е дълга и ниска, което дава допълнителен класически акцент върху возилото. Черният цвят, в който колата се вижда на снимката, още повече подчертава лъскавата класа и професионалното отношение вложено във всяка една част на ягуара.

Качвайки се вътре в колата, попадаме в салон, който е олицетворение на най-доброто и може да се оцени като 10 от 10. Типичният мирис на класически Jaguar сам по себе си заслужава да му се обърне внимание. Тази кола наистина носи със себе си впечатлението на традиционната миризма на висококачествена британска кожа и дърво. А тази комбинация е абсолютно фантастична. Светлият салон докачливо контрастира тъмния облик на колата отвън. Но точно тук се корени истинската красота на Jaguar Sovereign V12 5.3 лимузина. Покритите в кожа седалки и плътните плюшени стелки допринасят за цялостното чувство на над тридесет годишен скъп и луксозен автомобил.

Гамата Jaguar винаги е била смятана за пищна и величествената кола. Неслучайно, когато си помислиш за типичния Jaguar, изниква образа на някой английски аристократ, който се вози на задната седалка, придружен от своята кокетна дама. Висока класа, стил и елегантност са другите съществителни, които много добре пасват на този модел. И именно тези естества правят автомобила подходящ за най-специалния повод. В тази връзка, Sovereign обхвата от коли е най-добрият пример за това, как голямата котка може да изглежда… Когато парите не представляват никакъв проблем, разбира се. Неслучайно тогава Jaguar се поставя наред с най-почитаните автомобили на BMW и Mercedes Benz и много умело се състезава срещу и наред с тях.

Jaguar Sovereign представлява чисто състояние и статут. Нивото на завършеност и оборудване е олицетворение на това, което Jaguar може да предложи на най-високото си възможно ниво. Дългата си история и ненадминатият индивидуалистичен поглед са добре уловени в този модел, привличайки окото на истинските ценители. Като за финал, всеизвестно е, че ретрото е винаги на мода. Този Jaguar е в типичния дух на отминалия век и никой няма да сбърка, избирайки точно него за своя специален ден.