Известните личности винаги са владеели нашето въображение и всеки от нас иска поне за малко да се пренесе в техния бляскав и вълнуващ живот. Много хора се опитват да ги имитират от стил а обличане до избор на возила.

Спортен Мерцедес-Бенц | Brone.bg

Както повечето от нас вече знаят, известни хора като политици, дипломати, актьори, музиканти, шоумени и други изтъкнати хора с власт  ползват бронирани автомобили за защита от въоръжени атаки. Те залагат на модели, които демонстрират изискан стил и лукс и едновременно осигуряват на пътниците солидна защита. Предпочитаните от тях модели са е направен един компромис между лукс и максимална балистична защита.

Разбира се знаменитостите имат по-няколко коли в гаража си и не всички са ултра скъпи, в колекциите им преобладават както супер луксозни представителни автомобили, така и по-обикновени средностатистически коли, които ползват за ходене по задачи из града или просто с цел да се слеят с тълпата. Но няма съмнение, че притежанието на поне един брониран автомобил е задължително за една звезда.

Какви бронирани коли имат знаменитостите?

Бронираните автомобили, които са били притежание на известни личности са особено търсени от колекционерите на коли. Можете да забележите, че при избор на бронирани държавни автомобили всяко правителство държи на своите марки. При тях стандартното ниво на балистична защита е B4.

Бронирана лимузина Pullman State | Brone.bg

Ето на какви модели бронирани автомобили се возят някои политически фигури и звезди от шоубизнеса:

Pullman State Limousinе

Pullman State Limousine е предпочитан тип брониран автомобил от редица личности като Елвис Пресли, Елизабет Тейлър,  Фидел Кастро, Иди Амин.

Звярът (The Beast)

Държавният автомобил на  Барак Обама e марка Cadillac поръчкова изработка и има интересни характеристики.  Може да се опише като бункер на колела с тегло 6.8 тона и цена 1.5 милиона долара и не случайно името му е “Звярът’’. Предишният автомобил на президента е Chrysler 300C от 2005 г.

Брониран автомобил Звярът | Brone.bg

Бронята на автомобила на американския президент е с толкова високо ниво на защита, че теглото на едната му врата може да се сравни с това на врата от Boeing 747 и почти не може да се отвори отвътре. Дебелината на вратите е 20см., а тази на прозорците – 13см.

Интериорът е с херметическо затваряне, даващо защита от химическа атака. Купето  на президента е обвито от допълнителен слой дебела броня с части от фибро стъкло. Резервоарът на кадилака също е с броня, като се намира в специална обвивка от пластмаса, която го предпазва от изгаряне в случай на взрив.

Президентският автомобил е също така оборудван с противопожарна система, интерком, камери за нощно виждане, заключваща система,  сателитен телефон, видео връзка, а също така и кръвна банка за спешно кръвопреливане, в случай, че президента е ранен.

За бившия президент Обама се знае, че е ползвал 12 на брой бронирани коли, чиято цена на всяка е била 1,5 милиона долара. Бронираните коли на Обама се считат, че имат  най-силната защита в света. Автомобила на американския президент се движи обикновено в обкръжението на типичните американски коли Chevrolet Suburban.

Mercedes-Benz S-Class

Президентът на Русия се вози обикновено на бронирана лимузина Mercedes S-класа.

Rolls-Royce Phantom и Bentley

Както и подобава за кралска особа изборът на возила на кралицата са брониран Rolls-Royce Phantom IV и Bentley. Друга нейна предпочитана марка е Mulsanne, бронирана от  Mulliner Division, – компанията, която бронира всички коли на кралицата.

Брониран Ролс-Ройс или Бентли | Brone.bg

Автомобилът може да развие скорост от 96 км. за 5.1 секунди  Бронята му се изработва още при първата фаза от конструктирането на автомобила.

Skoda Superb

Чешкият президент също е заложил на родното производство и избира Skoda Superb.

Maserati Quattroporte

Брониран модел Maserati Quattroporte ползват за своите пътешествия германският канцлер Ангела Меркел, различни европейски дипломати и държавни посланици  и дори Папата.

Jaguar XJ Sentinel

Дейвид Камерън се вози в Jaguar XJ Sentinel от 2010-та година.

Skoda Superb

Чешките дипломати също залагат на родни марки. Президентът на Чехия Милош Земан се вози в Skoda Superb, на която има президентски флаг.

Citroen DS5

Френският държавен глава Франсоа Оланд се вози в брониран Citroen DS5.

Volvo S80

Швеция също е от страните, които държат на своите национални марки.  Кралят на Швеция залага на брониран Volvo S80.

Hyundai Equus VL500/550

Изборът на президента на Южна Корея пък е бронирана лимузина Hyundai Equus VL500/550.

Mercedes-Benz S-Class и Audi A6

Министър-председателят на Холандия Марк Рюте избира за своя защита бронирания модел  Mercedes-Benz S-класа и също понякога се появява Audi A6.

Hongqi CA72

Президентът на Китай ползва брониран модел Hongqi CA72.

Lancia Thesis  и Maserati Quattroporte

Премиерът на  Италия пък се вози в  бронирана Lancia Thesis. Официалните гости на Италия се превозват с лимузина Lancia Thesis Stola S85 или с Maserati Quattroporte.

Ford Fusion и FoБрониран Iron Diamond на Kanye | Brone.bgrd Edge

Бразилският президент Дилма Русеф се вози с брониран хибриден модел Ford Fusion, като ползва за дипломатически мисии и Ford Edge.

Audi A8

Президентският автомобил на президента на Естония е брониран Audi A8, оборудван с турбо-дизел с 3-литров двигател. Президентската кола обикновено  се ескортира от Audi Q7. Премиер-министърът на Естония пък се вози с Audi A8 от 2011г.

Rolls Royce Phantom Drophead

Звездата Дейвид Бекъм избира за своя бронирана луксозна защита Rolls Royce Phantom Drophead, който е с цена 407 000 долара.

Prombron Iron Diamond

Кание Уест  пък е похарчил 2,4 милиона  за два бронирани SUV Prombron Iron Diamond , предназначени за съпругата ми Ким Кардашиян и 4-годишната им дъщеричка  Норт.

Бронираният всъдеход може да понесе атаки от гранатомети и мини.