Сигурността на пътуващите е основен фактор на пътя. Максимална защита осигуряват бронираните автомобили, които отдавна не са само част от екшън сцените в кинопродукциите. Подобни превозни средства са част от трафика в града и извън него. Освен че гарантират живота и здравето на хората в колата, те разполагат с още много екстри за едно комфортно и спокойно пътуване.

Брониран автомобил

Рент-а-кар фирми също разполагат и предлагат бронирани автомобили под наем, което е възможно най-бързият и лесен начин да се сдобием с добър и сигурен превоз. Високото качество на автопарка, многообразието от модели и коректната услуга в България са запазена марка за компанията Броне.

Сред асортимента от МПС тук ще откриете бронирани коли със завидни екстри и възможности. Специалните машини се шофират от професионални водачи, които са гарант за максималното удобство на клиента. Фирмата Броне е утвърден символ на високо качество и добри цени.

Кога най-често клиенти наемат брониран автомобил?

Рент-а-кар колата е отличен избор, когато нейните пътници се  нуждаят от специализиран превоз за бизнес среща или пътуване на популярна личност. Тя обаче не е средство за превоз само на високопоставени особи. Все по-често бронирани лимузини се наемат за сватбени тържества, фамилни празници, абитуриентски балове и партита като основен елемент от разкоша и необходимата представителност на събитието.

Наетите бронирани коли не са просто средство за превоз. Те основно са защита за своите ползватели или специален товар, защото целта на подобно превозно средство е да съхрани здравето и живота на пътниците, водача и да транспортира определен вид стока.

Но, затова са определящи не само функционалността на самото возило, но степента му на защита при евентуални външни опасности като например обстрелване с куршуми и друг тип по-сериозни оръжейни атаки. Използват се основно за  транспорт на пари, документии други ценности, за да бъдат предпазени от нападение на престъпни групи или с цел терористична атака.

Бронирана кола

Брониран автомобил под наем – мисията е възможна

Предимството на всяка кола, която се наема рент-а-кар е, че нейният ползвател може да я наеме за определен период срещу съответното заплащане и условия, но това винаги е възможност да имаме дори за кратко мечтаният автомобил, необходимият ни лукс или сигурност. А и поддръжката на супер возилата е съществен разход, което при вариант личен автомобил изисква сериозни средства.

Няма как за една сватба или бизнес ангажимент всеки да може да си позволи луксозно превозно средство от собствения си гараж. Затова отдаването под наем на автомобили и друг тип возила е идеален начин, а понякога и единственият, за да си осигуря необходимата ни проходимост на четири гуми.

Колите, които се отдават се наемат за определен период от време – от няколко часа, до няколко дни или по-дълъг период от време. Освен леки коли, компанията Броне предоставя на своите клиенти бронирани бусове и мотори. Към буса се предлага услугата професионална охрана, когато е необходим специализиран ескорт за превоза. За наемане на мотори се изисква само стандартното предоставяне на валидно свидетелство за управление на МПС.

По отношение на отдаваните бронирани автомобили и джипове, които се предоставят под наем от компанията, има голямо разнообразие от модели и възможност за ползване на допълнителни екстри.

Бронирана кола лимузина

Стандарти за сигурност при бронираните коли

Най-актуалният международен стандарт VPAM включва 14 степени на сигурност, които са утвърдени от Европейската асоциация на центровете за сертифициране на устойчиви на куршуми материали и конструкции. Всяко едно от нивата отговаря на точни показатели, определящи издръжливостта на цялостната конструкция като броня стъкла на атака от определен вид оръжия.

Колкото обаче военната технология се усъвършенства, толкова изискванията към защитата нарастват. Даденото ниво при стандарта се свързва с калибър и вид боеприпас. Превозните средства, които попадат в групата на първите пет нива,  предоставят защита от 9-мм патрони или 357-ми калибър за пистолет. Обикновено те са най-разпространени в градска среда и са по-маневрени.

Стандартът EN за балистична защита включва седем нива от B1 до B7. Признати са от Европейския комитет по стандартизация. От първо до пето ново автомобилът може да понесе до средни по мащаб въоръжени атаки. Превозните средства от клас B1 и B2 имат броня, която защитава от 9-милиметров и 38-милиметров снаряд. При B3 обвивката предпазва от снаряди .357 Магнум.

Нивото B4 гарантира сигурност при по-сериозни нападения дори с 44 Магнум. При B5 вече говорим за опазване на пътниците в колата при атака от 5 метра разстояние с Магнум. Защита от  куршуми 50-ти калибър и различни по степен експлозии гарантира пък В6, което предпазва и от 7.62×54-милиметрови куршуми, изстреляни от снайпер Драгунов или П KM картечници.

Характерно за превозните средства с ниво В6 или В7 имат подобрения с балистична стомана и закалени стъкла. Защитени са от обстрел с руския АК-47, американските М14 и М16, немския G3, белгийския FN FAL. Предназначението на тези коли е най-вече за зони с военни конфликти, където са възможни атаки също така с ръчни гранати и гранатомети.

Маневрените бронирани автомобили

Едни от най-популярните модели са признати от експертите с уникалните си характеристики на пътя. В подобна класация могат да попаднат Audi RS7, което се нарежда сред най-маневрените автомобили на пътя. Колата може да развие 325 км/час, с което определено ще сте като в сцена от екшън филм.

Сред най-забележителните характеристики на модела е ускорението до 100 км/час, което се постига за малко по-малко от 3 секунди. За пъргавостта на возилото допринася олекотената й конструкция, която е направена от поликарбонатните панели по корпуса. Audi RS7 може да удържи атака от Magnum 44.

Брониран автомобил

Следващите два модела са 6-метровия Klassen Land Rover Range Rover Autobiography и с метър по-дългият Rolls-Royce Phantom. И двата модела са бронирани лимузини, които основно се използват от популярни личности, звезди, политици, певци и т.н. Бронираните луксозни возила пазят при засади и атаки с бойни патрони, степента й позволява й сигурност от снайпера „Драгунов”.

Допълнителни екстри като от холивудска продукция

Поръчковите автомобили са тези, които притежават в повечето случаи максимален спектър от допълнителни защити, поискани от клиента. Всичко това става възможност благодарение на поликарбонатите, които са много по-леки от предпочитаната доскоро балистичната стомана.

По този начин се олекотява цялата конструкция и колата става по-бърза и маневрена. Любопитните екстри са като познатите от лентите за агент 007 като димна завеси,  електрошоковата защита, заслепени фарове, разпръскване на лютив спрей, кислородни маски над седалките, система за заглушаване на честотите, телефон за защита и други.

Бронираните автомобили масово превземат шосетата, но ако не са по джоба на всеки, то наемането им под наем е единственият вариант за максимална сигурност и надеждност на возилото. Отдавна вече подобни автомобили не са само за политиците и холивудските звезди. Съвременните модели са съобразени с ползването на колата в градски среда или върху трудно проходими терени. Другото им предимство е, че все по-трудно могат бъдат отличени от останалите МПС-та на пътя.

Снимки: Броне.бг